lørdag den 19. december 2015

19. december

I dag fik jeg sådan en lyst til at lave brændte mandler - og det passede lige imellem vores morgenmad, og at vi skulle på "kigge-på-verden-tur" med yngstehunde i byens gågade.


Her er den opskrift som jeg har brugt i over 10 år

200 g mandler
200 g rørsukker
2 teske brun farin
0,8 dl vandMandlerne skylles og gnides tørre i papir. De lægges derefter i en tykbundet gryde eller wok sammen med sukker, farin og vand. 
Det hele røres sammen over svag varme til sukkeret er smeltet. 


Derefter koges de med stærk varme og jævnlig omrøring til vandet er dampet bort, og sukkeret lægger sig tørt omkring hver mandel. Der slukkes for varmen og der dækkes af med et låg. Efter 10 minutter fjernes låget. Mandlerne ligger nu matte, omgivet af sukker. 


Hvis du ønsker blanke mandler så skal du fortsætte lidt endnu :-) Du tænder gryden igen, så sukkeret begynder at smelte til karamel. Mandlerne vendes herinde, indtil de er blanke på overfladen. 

Til slut hælder du mandlerne op på et stykke bagepapir og skiller dem ad.

Du behøver ikke at vente til de er helt kolde før du prøvesmager - lune mandler smager også rigtig godt :-) 


Og så er der serveret til en hyggelig aften. Mandlerne står i en fin gammel kaffeskål, som jeg har været heldig at få af min søde mand i advents gave - og faddet med svanerne er én af de ting som jeg bare måtte eje da vi besøge Savilla´s.
Måske familien kigger forbi til en drink og snack, eller måske vi falder i en julefilm - men aller først flæskesteg med sprøde svær. 


*Jeg håber I alle får en skøn aften*

3 kommentarer:

 1. Jamen kære Susan det virker som om det er en leg. Jeg har aldrig lavet brændte mandler og i min familie har vi aldrig haft traditioner for det, men min kære bondemand elsker brændte mandler. Han bliver nærmest som et eller barn når vi kommer forbi boder hvor duften af brændte mandler svæver hen over hoveder på folk. Han kan næsten gå efter duften og finde stedet hvor de laves.
  Så hvis tiden tillader det så skulle jeg måske, og har jo en hel pose mandler liggende fordi jeg kom til at købe en ekstra pose (½ kg)
  Kh
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten.
   Sjovt... netop sådan som du beskriver hvordan din mand har det med brændte mandler sådan har jeg det også. Men efter jeg begyndte at lave mandlerne selv, så er jeg ikke HELT så ivrig efter at købe mandler hos dem der sælger på gaden - mine egne er nemlig bedre :-) :-)
   Og det er en leg - det er legende let, og hurtigt. Spændende om du får brugt din ekstra pose mandler.
   Mange julehilsner fra Susan

   Slet
 2. mums mums..... og ohhhh - sikke en dejlig svanebakke, den er da noget helt særligt

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.