torsdag den 5. maj 2016

Nye gardiner i vores lille Orangeri


Endelig kom der nye gardiner op i Orangeriet - og det lige i tide inden solens stråler rigtig tager fat. Det mærkes og ses tydeligt hvordan planterne får det alt for varmt uden lidt skygge, så gardiner må der til. 


Flere har spurgt til hvilke gardiner vi har i vores glashus, og her følger derfor en lille mineguide til hvodan man også kan lave sine gardiner.

Vi foretrækker gardiner af let stof og ikke det helt tætte som bruges i de store orangerier. Vi har ikke glashus for at få et stort udbytte af grøntsager - men derimod mest mulig hygge, bedste stemning og det som er smukkest. Derfor har vi tænkt lidt kreativt, og også fundet en løsning som er ret nem at lave, ligesom den ikke koster alverden.


Vi har i IKEA fundet nogle gardiner som passer ret perfekt - modellen hedder VIVAN. Deres mål er ret standard - så hvis der er andre slags stof der falder mere i din smag, så laver du det jo bare af dét i stedet :-)

Deres mål passer super godt til Junior Orangeriet, og der er minimalt klippen til, og kun ganske lidt at sy. Hver pakke indeholder jo to gardiner - og til vores Junior Orangeri bruger vi tre gardiner. Altså skal man bruge to pakker. Men hver pakke koster kun 79 kr, så det er bestemt en overkommelig pris.


Til bagsiden - den side som vender væk fra døråbningen, skal der to lange stykker til. Her passer der perfekt med to hele gardiner. Jeg har blot klippet "kantbåndet" af, og hvis du er den dovne type behøver du ikke engang at sy dem bagefter - men det bliver nok en krumme finere.

Til forsiderne - altså de to sider af taget som vender direkte mod fronten, passer det med præcist 1/2 gardin til hver side. Her kan man dog ikke undgå at skulle sy kanten dér hvor du har kippet.

Dér hvor du ikke klipper er gardinet jo allerede kantet - så det bliver ikke meget nemmere :-)

Vi har ikke gardin ud i karnappen. Vores glashus ligger så det ikke er et stort problem med solen fra den vinkel, og derude over syntes vi det tog for meget af "rummet".


Til ophæng bruger vi også clips fra IKEA. Her har jeg ikke kunne finde linket til jer, men jeg så dem i butikken sidste jeg besøgte én. Clipsene er både en nem og billig løsning - og så er det smart at man nemt kan tage dem af ved vask, ligesom man kan altid kan flytte på dem.


Og lige en ekstra ting... Når vi pakker gardinet ned for vinteren, så bliver clipsene også pakket ned. Hver "gardin-kant" har sin egen pose - og så skal jeg ikke tænke og tælle i evigheder for at få puslespillet til at gå op, hver gang jeg skal monterer dem.


I toppen bliver clipsene sat i den syede kant på gardinet - og hængt i de "glidere" som vi monterede da vi samlede Orangeriet.


I bunden er det næsten samme historie.... her har vi dog valgt at bøje gardinet om et par gange inden vi har sat clipsen i. På den måde sidder gardinet mere "starmt" mod glasset, og vi mister ikke så meget lofthøjde. Hvis vi syntes de bliver for stramme - eller for svære at trække for og fra - så kan vi blot folde én ombøjning ud igen :-)


Jo strammere gardinet er sat imellem top og bund - jo svære er de at trække for og fra. Men egentligt så gør vi det jo ikke så tit... i de varme perioder er der trukket for hele tiden, og ellers skal man blot lige gi´ det øjeblik, så har vi igen udsigt til himmelen.


Jeg håber at nogen af I søde følgere som har spurgt til dét med gardiner kigger med her - og jeg håber at kunne give lidt fif og ideer til hvordan man også kan gøre. Èt er sikkert - det behøver ikke at være hverkend dyrt, grimt eller omstændigt at få gardiner i sit glashus.

* Rigtig god fridag til jer alle *

9 kommentarer:

 1. Genialt, Susan. Hvor jeg ønsker mig sådan et Junior orangeri.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ihhh Lisbeth. Det kan jeg sørme godt forstå. Jeg sukkede længe efter ét - og nu må vi sige at det er det bedste vi har givet os selv. Der er utrolig meget livskvalitet forbudet med sådan et sted. Det er guld værd.
   Jeg håber din drøm går i opfyldelse.
   Knus
   PS - vil rigtig gerne anbefale Pavillon Danmarks som leverandør. De er virkelig søde og servicemindede, og så er deres produkter bare i orden.

   Slet
 2. Det er så fint - og vel også en god ide til fx en vinterstue :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det syntes jeg da bestemt det er Gitte.
   Og IKEA har mange forskellige designs... hvis man syntes den hvide er for kedelig :-)
   God aften
   Susan

   Slet
 3. Jeg har med stor glæde læst dit indlæg da jeg sidste år bøvlede meget med gardinerne i mit lille orangeri.
  Nu er det så det at mit orangeri er samlet og det nok bliver lidt en udfordring at få gliderne på. Den må jeg lige fintænke lidt over til o morgen. Gardinerne de er hjemme :o) tak for en super vejledning fra jeres smukke Orangeri og rigtig dejlige solskinsdage til jer alle 4.
  Knus og potedask fra Alma og mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda.
   Gardiner.. og glidere.... Man kan jo ALTID bore et lille hul i profilen som "lukker" den slidske som gliderene skal løbe i (giver det mening) Et lille hul helt inde ved siden som ikke vil generer, og som sagtens skal lukkes med en lille gummiprop. Her kan man snyde og sætte gliderne i, hvis man ikke nåede det da man samlede - eller hvis man har ombestemt sig.
   Håber det lykkedes... skriv hvis der er spørgsmål. Jeg er ret online på en PB.
   Knus og også skøn sommersol til jer to.

   Slet
 4. Hej Susan. Sikke dog smukke gardiner, og tak for dig. Vi har netop bestemt os for et lille orangeri magen til dit, og gardinerne var vores helt store problem. Dem fra Dangardin er meget kostbare, og dine er faktisk osse meget pænere ����
  Har dog lige et enkelt spørgsmål. De "gardindimser" som gardinet sættes fast i - dem der er sat ind i glideskinnen. Er de osse fra IKEA?
  Taknemmelige hilsner fra Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorte
   Først... Stort tillykke med at I skal ha´ orangeri :-) Det bliver I virkelig glade for :-)
   Gardin gliderne - dem som sidder i skinnen i profilen på glashuset får man med fra Pavillon Danmark. Men.. jeg syntes det ligner ganske almindelige glidere som også kan fåes andre steder. De andre ting er fra IKEA :-) Vi har skiftet gardinerne en gang da de var blevet grimme og møre - men det jo ingen sag når man få gardiner som er næsten færdige i IKEA :-) Husk blot at sætte gliderne på når I samler huset.. for når først profilerne er samlet er det ikke nemt at få dem på. Så skal man igang med at bore i profilerne - og det vil da være ærgerligt.
   God fornøjelse og tak for de søde ord.
   Knus Susan

   Slet
 5. Hej Susan. Mange tak for din beskrivelse af syning af gardiner til Orangeriet😄👍, vores gardiner kunne ikke mere efter 5 år, vi gav dengang 2500kr for dem, nu forhandles de ikke mere, men vi kunne få dem syet for ca 3500kr. Og nu har jeg syet dem for under 400 kr😊😊😊😊
  Så nu har vores chiliplanter lidt skygge igen🌶🌶🌶
  Mvh Ole og Susanne 😊

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.