torsdag den 16. januar 2014

Oliventræ på vinterophold

Vores lille oliventræ på vinterferie i køkkenvinduet, men jeg er i tvivl om det mon nyder sit ophold.


Jeg forventer ikke mange grønne skud og frodig vækst, og er egentligt ret overrasket over at én af grenene skyder med smukke lysegrønne blade.


Men jeg undre mig meget over disse små brune "ting" som sidder på nogle af grenene. Jeg aner ikke hvad det er, men har gjort mig nogle tanker om det kunne ske at være noget utøj.

Egentligt havde det også små pletter i sommers - men kun så lidt at jeg helt havde glemt dem igen.
Nu er der så også kommet nogle sorte på ét af bladene.... mystisk.


Det store oliventræ har aldrig haft lignende pletter eller sorte blade. Gad vide om det bare er det lille træ hér som er ramt?


Er der nogen af jer som er kyndige ud i oliventræer? Og som kan fortælle mig hvad det mon er som har ramt det? For så vil jeg da rigtig gerne have gode råd...eller lidt informationer :-)

*SMIL*

15 kommentarer:

 1. Heisan. Ja, huff. Du har desverre fått skjoldlus (Coccoidea) De små "brune ting" du kaller dem er lus som har skjult seg under et skall. De tapper planten sakte men sikkert for næring og kraft. Jeg har noen ganger fått skjoldlus på mine middelhavsvekster i Sverige. Da har det vært veldig viktig å fjerne hver eneste lus og deretter dusje planten jevnlig med grønnsåpevann for å drepe egg. MEN noen ganger kommer de likevel tilbake relativt fort fordi de antagelig skjuler seg i jorden. Jeg bruker vanligvis aldri gift på mine planter, men må inrømme at jeg til slutt kjøpte noen skadedyr sticks som en stikker ned i jorden. Det fjernet faktisk disse lusene for godt!

  Her kan du lese mer om dem:
  http://no.wikipedia.org/wiki/Skjoldlus

  Lykke til! :-)
  Stein

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din hilsen Stein. Øv osse... det var lige sådan noget jeg havde frygtet. Nå men jeg må igang med de giftige sager - og forsøge at rydde op i husdyrene.
   Egentligt så har træet været lidt sløjt siden jeg købte det - gad vide om de har haft noget med sig allerede der?
   Jeg kigger lige dit link.
   Tak
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 2. Det kunne godt ligne en form for skjoldlus, fjern dem og giv træet et spray insektsæbe. Skal træet have det godt må vi efterligne mediterransk vinter...8-10 grader, lys og sparsomt med vand, jeg vander mine ca. hver 14 dag. De hader tør indendørs vintervarme huse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik.
   Mange tak for dit svar.... Jeg ved godt at det ikke er optimalt at det står inde - men jeg tog chancen og tænkte at det kølige køkkenvindue ville være ok. Det store træ som vi også har, står på vores lukkede altan - netop i noget der ligner 8-10 grader. Det får ikke for meget vand, og de store vinduer giver godt lys.
   Og til trods for det smider den gerne alle blade inden næste forår. Den kommer dog fint igen - bedre og bedre for hvert år.
   Men den lille her vil jeg lige give et sprøjt.... og håber det hjælper.
   Mange hilsner og fortsat god aften.
   Susan

   Slet
 3. Hej Susan
  Uhh jeg tror desværre også du har fået skjoldlus. Pas nu på planten ikke smitter dine andre planter, da de er svære at komme af med.
  Jeg har i mange år overvintret min oliven (inden jeg druknede den) i drivhuset, hævet op fra gulvet, da de sagtens kan klare lidt frost ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi.
   ja - der er ingen tvivl om at denne vinter ville ha været helt ok for træerne at blive i drivhuset. Men vi har de seneste år haft vintre med endda meget lave frostgrader - så vi turde ikke tage chancen.
   Jeg skal nok passe på jeg ikke får smittet de andre planter - og egentligt så tror jeg efterhånden bare den må helt væk fra matiklen.
   Mange snehilsner fra Susan

   Slet
 4. Kære Susan.
  Jeg tror også det er skjoldlus på dit lille oliventræ.
  Jeg havde dem engang og fjernede dem med fingrene (brug handsker) og tørrede efter med en vatpind med sprit på. Det gjorde jeg et par gange og så var de væk. Jeg brugte ikke gift. Men jeg kan se på dine billeder, at de sidder mange steder, så det kræver stor omhyggelighed.
  Det blad der er noget sort på, er jeg lidt i tvivl om. Er der ligesom spindelvæv på?? Eller er det muggent som på boller??
  Jeg har en gammel bog om skadedyr, den vil jeg studere i morgen, da jeg ikke kan finde det jeg søger på nettet. Så vender jeg tilbage, når jeg har hørt fra dig.
  Mange hilsner fra Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - der er faktisk både muk og spindelvæv.... ikke så fint.
   Jeg er helt med på at forsøge mig ud i projektet at redde den - men jeg kan forstå at risikoen er stor for at smitte de andre planter... og ærligt så har den været pisten alle dage.
   Måske den må lade livet - og blive erstattet af en ny til foråret.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 5. Provado sticks, som er nogle små pille agtige tingester, som stikkes i jorden og frigiver gift i en længere periode, er det bedste jeg har prøvet mod Skjoldlus. De kan købes hos større supermarkeder og plantessalg. Først har jeg tørret grene og kviste over med en alm grydesvamp og fjernet synlige dyr

  SvarSlet
  Svar
  1. Provado kender jeg godt... tror det er det jeg har i spray.
   Men en stick lyder nemt og effektivt.
   Tak for dit råd.
   Mange snevejs hilsner fra Susan

   Slet
 6. Provado sticks, som er nogle små pille agtige tingester, som stikkes i jorden og frigiver gift i en længere periode, er det bedste jeg har prøvet mod Skjoldlus. De kan købes hos større supermarkeder og plantessalg. Først har jeg tørret grene og kviste over med en alm grydesvamp og fjernet synlige dyr

  SvarSlet
 7. Kære Susan
  Skjoldlus er meget svære at bekæmpe fordi de sidder under skjoldet. Mest effektive vej er simpelthen at skrabe dem af med en negl eller lign. Derefter kan du give insektsæbe og så ellers holde øje. Det sorte der er på bladene kan være svamp som sætter sig i det der kaldes honningdug - lusenes fedtede ekskrementer.
  Dit træ kan sagtens have haft skjoldlus allerede da du købte det.
  Personligt ville jeg smide dette træ langt væk fra andre planter og tjekke om der er alligevel skulle være hoppet en enkelt over på det store træ.
  Hvis du har laurbærtræer bør du også tjekke dem - jeg har helt opgivet at have laurbær da de meget ofte får skjoldlus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Nix - ingen laurbær træer her hos os.
   Men jeg er lidt tilbøjelig til at følge dit råd... smide den lille væk, og så give den store noget ekstra TLC. Tror ikke den er ramt, men de har stået i samme drivhus i nu to somre, så det skal da lige undersøges.
   Tak for dit råd.
   Mange vinterhilsner fra Susan

   Slet
 8. Ja Susan det ER skjoldlus..:-(
  Har prøvet det før dog ikke på Oliven..men det hjalp ikke selv om jeg også skiftede jord en ud.
  Jeg ville personlig smide træet ud inden det smitter dine andre planter.
  Jeg har taget mine Oliven op i min stue de andre vintre hvor de har stået under hvert sit ovenlysvindue. De har faktisk vokset og fået mange grønne skud mens de var på vinterophold. Men i sommer har de vokset sig så store at de nu står nedenunder hos min datter og glæder håndværkerene som rumsterer der nede..;-)

  God weekend fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Skønt når planterne vokser - også for håndværkerne og andre godtfolk :-)
   Efter at have fået flere kommentarer om at smide planten væk... så er jeg næsten klar til at dét er løsningen. Jeg gør gerne en indsats for at redde en plante - men vil helst ikke smitte de andre jeg har. Den var som sagt lidt pisten allerede fra starten, måske hele sendingen fra plantecentret var dårlig??
   Mange hilsner - med masser af sne.
   Knus Susan

   Slet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.