onsdag den 30. oktober 2013

Vi "overlevede".....

Mandag var godt nok en dag med vildt og grumt vejr....

Her stod det ned i stænger fra morgenstunden, og op af dagen kom blæsten også. Ja regnen stopper jo ikke en glad haveejer som har fået en bil fuld af guld fra Tante Grøn´s have på Mors, så da min mand kom fra arbejde trodsede han vejret og gik i gang med at plante.


Selv holdt jeg mig inden døre - med dårlige øre, ondt i halsen og en totalt forsvundet stemme. Jeg havde "hvisket" ham et par ideer mht. hvor guldet skulle plantes, og så kunne han ellers muntre sig i den silende regn.


Han var netop blevet færdig, da vinden for alvor tog fat.... så heldigvis var han til at lokke ind i varmen og hyggen.


Og sikke en gyser det blev - stormen tog virkelig godt fat, og jeg er rystet over det omfang som den havde. I de sidste par dage, er jeg så blevet endnu mere rystet over at se hvor slemt jeres haver og drivhuse er blevet tilredt. Det er trist... rigtig trist, og jeg er rigtig ked af det på jeres vegne.

Vi var heldigvis ikke i vindens værste bane - men jeg syntes nu nok at vinden bragede derud af. Træerne på kirkegården lå en overgang nærmest vandret, og hele huset knirkede. Larmen fra de store træer ved Katedralskolen var alt overdøvende, og man havde kun lyst til at krybe sammen under tæpper i sofaen.


Som sædvanligt sad vi med uro i maven, og tænkte på vores kære kære Orangeri. Ville det klare skærene? Vores største uro var egentligt om der er noget som kan vælte ned i det, ville grenene i det gamle æbletræ holde, eller var der løse genstande som kunne flyve ind i glasset.


For egentligt så er vi helt trygge ved at profilerne og glasset nok skal holde til presset. Vi ved fra tidligere storme at det står godt, profilerne rokker sig ikke en mm, og kun glasset i toppen af gavlene kan vippe. Selvfølgelig er der ingen garantier når det gælder naturens kræfter, men netop dét at det var en solid og god kvalitet, var grunden til at vi ikke var i tvivl om at det var fra Pavillon Danmark vi skulle ha´ os et drivhus. Pengene hænger bestemt ikke på træerne her i vores have, men vi er lidt til dén der talemåde... "for billigt kan godt blive for dyrt".


Også mine svigerforældres "spritnyt" Helios Orangeri står støt og sikkert. Min søde mand har hjulpet med at samle herligheden, da det jo er samme princip som vores eget, og de nåede lige at blive færdige med glasset i søndags. Men SÅ var det også klar til den store test - stormen. I skal nok se og høre mere om svigerfamiliens nye fine drivhus. Det er SÅ flot - og det bliver endnu bedre når min svigermor går igang med at indrette.

Så vi overlevede altså stormen. Alt hvad vi har liggende på jorden er heldigvis kun blade.. masser af blade. Der er ikke mange tilbage på træerne, og det er jo egentligt helt fint. Når den næste gode havedag kommer - så kan vi fjerne dem alle på én gang.


Jeg håber, at I som har fået ødelagt jeres skønne drivhuse, ikke har fået ødelagt deres drømme. Selv om det er rigtig trist og ærgerligt nu - så husk hvor meget glæde de har givet jer i løbet af sæsonen. Der er altid håb - og over skyerne er himmelen altid blå.

*Mange tanker til jer som er blevet ramt af stormen*

13 kommentarer:

 1. Det er godt, at i ikke har fået skadet hus, have eller orangeri hos jer :-)

  Et solidt drivhus/orangeri er nu et meget fornuftigt valg. Vi valgte også et forholdsvis dyrt drivhus med gennemgående kraftige glas i vores gamle have. Pengene hænger bestemt heller ikke på træerne hos os, men som du skriver "for billigt kan godt blive for dyrt". Vi ville lige netop undgå ærgelserne over et krøllet drivhus eller smadrede ruder.

  Når vi skal have drivhus her i haven, skal det også være et kraftigt hus af god kvalitet. Jeg sparer gerne op et par år ekstra, for at få et hus med kraftige profiler og de lidt tykkere gennemgående glas, så risikoen for, at det hele ikke blæser omkuld i en storm er mindsket betydeligt. Det visuelle i drivhuset/orangeriet betyder også meget for os.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi. Ja - lige præsist... vi ville også hellere vente, og så få det vi allerhelst ville have. For ærgelsen er jo enorm når éns ting går itu - og den slag er jeg så dårlig til at kaperer.
   Mange efterårshilsner fra Susan

   Slet
 2. Hej Susan.Hvor er det godt at høre at stormen ikke har forvoldt nogen skade hos jer og jeres smukke orangeri.Men jeg tænker også på alle dem der har fået skader på hus og drivhus og væltede træer........det må ikke være sjovt.
  Her gik det kun ud over to ruder i drivhuset og otte tegl på vores spanske mur........men det er til at lave.
  Det var da dejligt med en vognfuld "guld" til haven......er spændt på at høre hvad det var.
  Rigtig god bedring knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Tak for tankerne - jeg er ret tæt på toppe igen :-)
   Øv med jeres skader - men som du selv siger, så er det ting som kan laves igen. Det er også frygteligt at tænke på de mennesker som er kommet til skade - og nogen mistet livet. Så er det jo egentlig ret lige gyldigt om vores drivhus var smuttet.
   Ja Guldet fra Mors.... det er ene gode og smukke sager. Rigtige "Susan-planter" som søde søde Jytte sagde... og så blev John hidkaldt med spaden :-) Nu står de alle - nedklippede, og flankeret af en stor mængde løgvækster, og vi venter spændt på at se dem igen til foråret.
   Mange efterårshilsner fra Susan

   Slet
 3. Ja sikken en flittig mand du har. :0) Håber det går bedre med helbredet, men det er nok desværre tiden til influenza med mere... Godt jeres orangeri overlevede, her kom jeg hjem til vores smukke gamle blågran der lå ind over terrassen, men heldigvis lige og lige, gik huset ram forbi, pyha... Vi venter på tørvejr, så vi kan få ryddet op efter stormen, det er simpelthen for farligt at gå med motorsav på den meget våde træterrasse og save granen op.... En kæmpe tuja skal vi også have fældet snarest, den har løsnet sig så meget i stormen så den vil tage noget af tag og tagrende med sig i faldet, i den næste storm... Men det kunne da være gået meget værre...Nogle har fået ødelagt deres hjem, og mistet livet... Så overlever en halvgammel høne som jeg nok, at skal sige farvel til vores gamle kære ven... Og når gammelt falder, så vokser der nyt frem... :0) Rigtig god bedring fra mig til dig... :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret Heidi.... folk har fået ødelagt deres hjem og mistet deres kære. Og vi bekymre os om drivhuse andet materielt..... det er jo en lidt anden kategori. Jeg er nu alligevel glad for at høre at jeres hus klarede skærene.... et stort træ er ikke sjovt at have haft SÅ tæt på, og jeg forstår godt at I ånder lettet op. Det er store kræfter og store skader som de kan bringe med sig - det kan slå benene væk under enhver.
   Tak for tankerne - jeg er allerede "godt med" igen :-)
   Fortsat god aften.
   Knus Susan

   Slet
 4. Håber du er blevet rask! Vi har bare mistet en stump tag som er blevet sat på i dag, og noget hegn som trængte til udskiftning. Så det er ikke så galt. Og i det hele taget: Så længe det kun er ting man mister, så kommer man ret nemt over det, synes jeg ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nana - jeg har det meget bedre, og er ret tæt på toppen igen :-) Dét er vist en erhvervsrisiko - det der med at "fange sig noget".
   Og du har helt ret ...... ting er ting... og kan oftest erstattes. Der skete jo desværre skader som var langt værre end knust glad og væltede træer. Frygteligt som naturen har voldsomme kræfter.
   Mange efterårs og havehilsner fra Susan

   Slet
 5. Hold da op - Hos jer bliver tingene vist ikke udsat lige som her hos os ;o)
  Fedt han har energien til at få gravet det nye guld ned.

  Naturen fik vist lige vist lidt børster og spillet lidt med musklerne. Hvor er vi bare forsvarsløse i sådan en situation, men hvor er jeg lettet over I slap uden skader.
  Ha en rigtig dejlig weekend og god bedring.

  Knus fra sjælland.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åhhhhh ja Lise - I fik virkelig naturen at mærke. Jeg så godt billederne og tænkte på jer. Din smukke have. Men jeg er glad for at I alle har det godt,
   Nej, vi blev ikke ramt på samme voldsomme måde som andre steder i landet - men alligevel har vi mange væltede træer rundt omkring. Træerne på kirkegården lå nærmest vandret - kan ikke lige huske sorten, men de er ret "bløde". Så med dét i tankerne - så kan vi kun tænke os til hvor vildt og voldsomt det har været andre steder.
   Tak for tankerne - jeg er ved at være frisk igen.
   KNUS

   Slet
 6. Dejligt at stormen ikke fik fat i jeres smukke Drivhus - det var en voldsom en af slagsen
  havde havde vi 2 hegn i haven der væltede, men de kunne rejses op igen
  Rigtig god weekend
  Kh Anja

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber også du har haft en god weekend Anja :-)
   Godt at jeres skader ikke var voldsomme.
   Knus fra Susan

   Slet
 7. Det er jeg glad for at høre Susan - det ville slet ikke være til at bære hvis jeres skønne refugium skulle blive ramt af natures kræfter. Selv om vi slap utroligt billigt her i vores del af landet så er vores nabos drivhus godt og grundigt krøllet sammen og et hold venner mistede taget på deres lysthus.......det var nogle barske vindstød den storm bragte med sig.

  Det bliver en sand fornøjelse at se din have til foråret med alle de depoter der bliver skruet i jorden - et drømme dejligt syn venter forude :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.