tirsdag den 15. oktober 2013

Glædes-depoter

Søndag satte vi vores glædes-depoter - vi satte hundrede vis af løg i vores have.


Udtrykket " Glædes depoter" er Tante Grøn´s - og jeg elsker det. For det er da virkelig ren glæde som ligger og gemmer sig under jorden. De ligger og samler næring inden de til foråret kommer op med deres smukke farver og dufte - og deres glæde. Vi smiler ved synet af de første tulipaner, og selv de første små spænde blade som kigger op får det til at krible i os.
Man kan jo kun blive glad af den slags. Så en investering er det jo - i godt humør, forventning og glæde til foråret.


Her er et udpluk af herlighederne som er klar til at blive sat i jorden - og så lige en anden herlighed som er klar til at hjælpe. 240 stk tulipaner og 133 stk store og små Allium. Det lyder ret vildt egentligt - men vi har forsøgt at finde sorter som øjensynlig er gode til at komme igen flere år, så vi regner ikke med at det er en engangs-fornøjelse. 


Løgene er langt overvejende fra Claus Dalby´s sortiment i Bilka. Her blev vi bestemt ikke skuffede over kvaliteten sidste år, og priserne på storkøbs-kasserne er gode. Alle løg var super flotte og friske.... duftede endda allerede lidt af forår. Alle løgene blev lagt ud på jorden, hvor de skulle sættes - og så var der jo bare at starte fra en ende af. Jeg med den lille spidse håndskovl, og min søde mand med den nyindkøbte og meget lyseblå "løg-lægger" fra Gardena. Ikke et dårligt køb skal jeg hilse at sige, og med mine efterfølgende vabler i betragtning, så burde jeg nok også have brugt den til Allium-løgene. 


Nogle af løgene kom i krukker. De er blevet en tradition på trappen op til Orangeriet - og dem vil vi ikke undvære. De skal nu stå en god vinter inde under glas, og så er de tidligt ude af deres vinterhi til foråret. 


Det var en skøn dag, og både vi og hundene hyggede os med arbejdet. Ja - Lukla er jo med hvor det sker og holder sig ikke tilbage for at være helt tæt på. For en god ordens skyld vil jeg sige at dét med at hoppe på bordet.... det sker meget meget sjældent når der er mad deroppe. Dét ved hun nemlig godt er forbudt. Men ellers - så tager vi det ikke så tungt. Hendes race - Tibetansk Terrier er en hyrde og alarm-hund, og deres instinkter byder dem blandt andet at sidde højt for at kunne følge med. Hun vælter aldrig noget - og laver sjældent ulykker :-)


Og vores gode gamle dreng Sherpa nullede også rundt.....  Holde øje, så godt han kunne, ved hækken, og trissede ellers rundt hvor vi var. Det var ren råhygge. 


Og så... så skulle vi jo endelig have det gamle vindue placeret i det nye bed. Nogle af de gamle glasruder blev pillet ud, for at gøre den mere åben - men ellers så står vinduet som da det blev pillet ud af det gamle hus.


En New Dawn rose giver det følgeskab - og vi håber at den (og et par jernpæle) kan give vinduet støtte :-)


Jeg syntes det er blevet ret fint - men hvordan det vil komme til blive når alting får fat i beddet - det må tiden vise. Ender det med at se fjollet ud - så er det jo ikke værre end at vi flytter det igen. 


Det var en dejlig weekend.... jeg fik puttet en masse tanker ned i plantehullerne sammen med løgene. Dém forventer jeg at veksle til glæde når vi når foråret. Men efteråret er smukt i år - husk at nyde det allesammen. *KNUS*

19 kommentarer:

 1. Ja, glædes depoter er et skønt ord.
  Der bliver SÅ flot i jeres have til foråret med alle de løg, det glæder jeg mig til at se :-)

  P.S Smukke stemningsbilleder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte... Jeg håber også at det er lige så fint når vi når til foråret - som det har været i mine tanker. Nu må vi vente... vente spændt :-)
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 2. Søde Susan,

  I er ikke "blot" ved at skabe en have. I er i høj grad ved at skabe en stemning, som bliver helt unik og helt jeres egen. Det kan jeg allerede se nu,hvor det smukke vindue er blevet sat op.

  Sikke nogle dejlige billeder af lækre løg, glade havehunde og deres ligeså glade mennesker. Det bliver et fantastisk syn til foråret. Hvilke farver er jeres tulipaner mon?

  Her er løglæggeriet også i fuld gang. Igår fik jeg barberet et pink-lyserødt staude-rose-bed ned til sokkeholderne så jeg kan komme igang med at lægge løg. Det bliver en blanding af "Ester" og "Angelique".

  Knus og kærlige tanker til jer alle 4

  SvarSlet
  Svar
  1. Søde Tante - min inspirations-kvinde nr 1 :-) Endnu et af dine skønne kommentarer.
   Jeg kan lige set det for mig - ude med barberbladet og medmåsen i vejret. Og du ved jo hvad du gør - jeg husker SÅ tydeligt dine smukke tulipaner som prydede hele jeres have i foråret. Det var det smukkeste syn - og én af grundene til at vi går lidt amok med vores sætten løg nu :-)
   Farverne her er lilla - en lys og en mørkere. Den smukke "Queen of Night" og "Blue Diamond", Og så masser af den flotte "Spring Green" - jeg elsker den hvid/grønne blomst.
   Allium er selvfølgelig den lilla "Purlpe Sensation", den hvide "Mount Everest" og så de små "Neapolitanum".
   Mangler vist lidt rosa... men mon ikke de snart kommer på tilbud i Bilka, for så kan man jo fristes igen.
   Dejlig nyhed fra Flade iøvrigt... vi glæder os rigtig meget til at se resultatet. HUSK - vi kommer gerne og hjælper hvor vi kan.
   KNUS

   Slet
 3. PS: Billederne viser på smukkeste vis, hvor fantastisk en årstid efteråret også kan være. Jeg kan ligefrem dufte efteråret på billederne:o) Får helt lyst til at komme ud og rode i jorden Mette Wuns:o)

  Flere knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ud og rode i jorden.... ja det er en herlig ting for os havefolk. Jeg kender mange som gerne vil betakke sig - men jeg har det HELT lige som dig søde Jytte.
   KNUS Susan

   Slet
 4. Glædes-depoter er da et helt perfekt ord for løg. Den forventningens glæde man har når man lægger dem og hele vinteren, hvor man ved at de ligger i jorden og er klar til at bringe glæde i foråret. Det eneste minus ved glædes-depoterne er helt klart vablerne, dem har jeg også fået nogle af og så har jeg endda ikke lagt nær så mange løg som jer. Det bliver da et fantastisk skue i foråret.
  Jeres nye bed ser meget lovende ud og ideen med at bruge det smukke gamle vindue som espalier for New Dawn er rigtig sød. Glæder mig til at se hvordan det bliver til sommer. Hilsen Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe. Tak for din hilsen :-) Nej vablerne kan man godt være foruden, og løglæggeren er rigtig god. Den kan jeg klart anbefale. Ikke den smukkeste, men bestemt effektiv.
   Vi glæder os også til næste sommer - for SÅ er bedet godt igang :-)
   Havehilsner fra Susan

   Slet
 5. Jeg rå-elsker jeres fine vindue - oh, det bliver en fryd at se med rosen snoende sig ud og ind af de små vinduer. Og vovsen er da en fantastisk borddekoration :)

  SvarSlet
  Svar
  1. ♥ Skønt at du også syntes vinduet er fint... Ja - egentligt så er det MEGET skønt at høre at det ikke kun er os der syntes er vældig. Det kunne jo være det var helt ud i skoven :-)
   Og borddekorationen... ja - hun er noget ganske særligt.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 6. Hold da op, hvor har i været aktive med alle de løg som er kommet i jorden. Glæder mig allerede til at se de mange smukke billeder, når glædes-depoterne springer ud i foråret. Til din mand kan jeg kun sige - vogte din Gardena løg-lægger godt. Hvis du først låner den ud, er den væk for evig. Det er nemlig et fantastisk redskab, som forskåner en for vabler og andre trælse følger. Min har min mor stjålet, så mon jeg nogensinde ser den igen?
  Kh Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heike. Måske din mor skulle ha´ sådan én i julegave :-) Så en vis anden kan komme hjem til rette ejer :-) Næææe gode ting har det med at være populære, og SÅ er det med at holde godt fat i dem.
   Fortsat god aften
   Susan

   Slet
 7. Hej Susan.Dejlige stemningsbilleder fra din smukke have.Det bliver da et fantastisk syn når det hele blomstre til foråret.Du har ikke skrevet hvilke farver dine tulipaner er?
  Smukt med det gamle vindue.....det skal nok blive flot når rosen kravler op ad med sin dejlige blomster.Mangler selv at lægge et par hundrede løg endnu.....har gjort hovedrent i køkkenet,og malet vinduer.Men i morgen skal det være.....bare det holder tørvejr.
  Rigtig god dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor har du da virkelig være flittig Jette. Håber at vejret holder så du kan nå i mål med alle planerne.
   Her er hvad vi har plantet af løg......På tulipanerne er farverne lilla - en lys og en mørkere. Den smukke "Queen of Night" og "Blue Diamond", Og så masser af den flotte "Spring Green" - jeg elsker den hvid/grønne blomst.
   Allium er selvfølgelig den lilla "Purlpe Sensation", den hvide "Mount Everest" og så de små "Neapolitanum".
   Jeg skal nok finde plads til flere hvis jeg falder over nogen... og det ved man jo aldrig :-)
   Mange knus Susan

   Slet
 8. Jeg nød især billedet af en storsmilende, løglæggende Susan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt Marie..... Det var også hyggeligt at gå dér. Ikke tit jeg selv er med på billederne - med havetøj og uglet hår. Men det var skønt derude - så man kunne jo kun smile.
   Knus Susan

   Slet
 9. Glædesdepoter, sikke dog et fantastisk udtryk..... Jeg er vildt imponeret over mængden af løg, men når I er 2 så går det nok... Jeg håber på godt havevejr søndag, så skal min have også have en omgang, bla. skal der lægges løg, både i krukker og brøndringe... Så jeg satser på den lokale planteskole som altid har et skønt udvalg hjemme... :0) Og endnu engang sikke dejlige fotos, man bliver så glad i låget... Herlige hunde du har Susan... :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi. Skøn hilsen - tak for det :-)
   Håber også du får dejligt vejr til dine havesysler i weekenden - og at planteskolen ikke skuffer dig.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 10. Kære Susan,
  Hvor har du ret når du skriver, at det er en sand glæde og nærmest terapeutisk at grave forårsløg ned. Selv har jeg sat flere hundrede og er slet ikke færdig. Jeg kan simpelthen ikke lade være! Alle mine står i krukker i år - og jeg håber, at det virker som det skal!
  Jeg glæder mig rigtig meget til at se resultatet og alle jeres Dalby-løg i fuld blomst til foråret.
  Tak fordi du altid skriver sådan nogle glade og smukke indlæg. Jeg nyder rigtig meget at følge med her på bloggen.
  Kærlig hilsen Mathias

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.