tirsdag den 22. oktober 2013

Efteråret....

Efteråret fornægter sig ikke.... Bladene vælter ned fra træerne, og nu ligger de våde og kolde som et tæppe over store dele af haven.


Det er faktisk nogle dage siden at jeg har været ud i haven - i dagslys altså. Men heldigvis har dagen i dag været smuk og lys - så der var også lys tilbage til mig, da jeg kom fra arbejde.


Sikke et smukt syn der mødte mig derude. De fineste varme farver over alt. I træerne og i buskene - og på jorden. Det var utrolig flot.


Og så var der duften... duften af den fugtige jord og bladene. Frisk og kølig, og slet ikke dårlig. Det var duften af efterår. Sommeren har været lang - og sensommeren har været fantastisk. Nu er vi helt klar til det korte efterår, inden vinteren favntager os. Dén glæder jeg mig nu også til.


Spejlbassinet var nærmest helt væk i bladene. Min søde mand tænker at han vil tage det ind for vinteren - men det behøver egentlig ikke. Helle Nørby´s fine klinker kan sagtens holde til at være ude i vinteren - men det betyder jo ikke at de ikke må komme med ind i varmen.


Lamseben kommer også med ind... senere. Lige nu står han og hygger sig blandt lyng, blade og blomster. 


Men efteråret har også næsten dækket zinkkarrene. Det er svært at holde vandet rent - og egentligt så behøver vi ikke så meget vand mere. Det er kun planterne i Orangeriet som bliver vandet - og her er tørsten også nedsat til et minimum. De dage hvor vi kunne tømme et kar bare på én omgang vanding er ovre. Ja sommeren er langt væk allerede.  


Men selv om det er både roder, rådner og minder én om at der er havearbejde at gøre så snart der bliver tid - så der utrolig smukt. Jeg KAN kun nyde det. 


Orangeriet skal også snart rømmes.... Og dét er ikke så spændende. Det er en trist begivenhed, at pakke vores fristed ned for vinteren. 


Pelargonierne står stadig flotte og med de fineste blomster - og når de først kommer ind i deres "vinterhotel" så går det desværre hurtigt tilbage for dem. Når de igen kigger ud i den friske luft til næste forår - så ligner de nogle grå spøgelser. Jeg tror de får lov at blive ud lidt endnu.... Men forberedelserne til at få dem ind, de må vist hellere komme igang. 


I næste weekend så går vi over på vintertid - og så kræver det vist en fridag, for at at kunne nyde haven i dagslys. Med mørket kommer vinteren - og det smukke som vi har oplevet i denne sommer og dette efterår er væk. Nogle ting kommer igen til næste år og andre gør ikke.... så huske at nyde det hele imens I kan. 

*SMIL*

20 kommentarer:

 1. Tænk, jeg havde lige glemt at vi går over til vintertid ganske snart. Det virker slet ikke som om det er ved at blive vinter ... Hvor er det smukke billeder du viser. Men det er det nu altid :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej du har helt ret Nana.... det er som om at sensommeren nærmest lige er slut - og pludselig så tænker vi på jul. Efteråret er i sandhed smukt og kort.
   Tak for roserne Nana... Overvejer at lave nye kort. Måske julekort.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 2. Det er utroligt smukt med forfaldet. I går fejede jeg alle fliserne, og her til morgen var der et fint lag igen. Det er så smukt når de ligger helt uberørte. Dem jeg fejede sammen og kørte på komposten, som vi havde vadet rundt i flere dage, var der ikke meget pynt ved.
  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er smukke ... men ikke praktiske når man skal bevæge sig rundt i dem.
   En af dagene - hvor jeg har fri, og der er rimeligt vejr, må jeg også ud og rive sammen. Men det er helt fint. Det er hyggeligt og dejligt at man kan se hvor man er nået til.
   Mange knus Susan

   Slet
 3. Smukke billeder af forfaldet. Jeg kan godt lide dine glaskugler, de er rigtig flotte.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth.... Ja, glaskuglerne er flotte, nærmest uanset vejret.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 4. Hej Susan
  Smukke stemningsfyldte motiver du har fanget derude idag ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Heidi. I dag var der nærmest mørkt da jeg kom hjem... men billederne kan da minde mig på hvodan det ser ud derude :-)
   Efterårshilsner fra Susan

   Slet
 5. Skønne billeder, Susan :) Forfaldet er særligt smukt i år, jeg får næsten åndenød når jeg ser de smukke farver der er i naturen. Vi må gøre os klar til lidt vinter, men forhåbentlig bliver den ikke så lang og kold som sidste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Søde Anemone... tak for din dejlige hilsen.
   Jeg er enig... åndenøden kan godt indfinde sig.
   Knus Susan

   Slet
 6. Det er nogle smukke stemninger du har indfanget med dit kamera, jeg er da også ganske vild med dit spejlbassin og kuglerne.
  Her i Casa Asti, er forberedelserne til vinteren også gået i gang, der er kørt nogle læs på forbrændingen, stauder er blevet flyttet og der er kommet nye til. Efteråret er smukt og det vi planter her skulle jo komme til at gro til næste år.
  Havehilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda. Ja vandet i haven kan vi ikke undvære.... zinkkaret og Helle Nørby´s spejlbassin er skønne til at skabe stemning og liv. Og bestemt noget der tiltrækker fugle og dyreliv.
   I morgen er der fridag - men nok ikke havedag. En hund venter på at komme i bad - så blade må være blade lidt endnu.
   Havehilsner fra Susan

   Slet
 7. Hej Susan... Selv har ejg et noget ambivalent forhold til efterår og jul... Jeg elsker de dage, som vi havde i går, hvor solen stadig kan nå og varme os list, og hvor lysten til at rode i lidt jord er nærværende, bladene gyldnes, de mange skønne frugter der bare er a hente i have, skov og eng.... Men jeg har det svært med mørket... Jeg har en fase hvert efterår jeg skal igennem, hvor jeg skal benytte mig af " forskellige ventiler" for at komme igennem dagen, og overskue de kortedage, som jo desværre også byder på kulde, blæst og regn... Jeg tror jeg har lidt tendens til vinterdepression, uden jeg vil kalde det en depression... .0) Men så må man jo finde på.... Og noget jeg kan gøre er at gå på blogland, og finde ideer og inspiration, og godt humør, og det finder jeg mange steder, bla. her hos dig... :0) Noget der i dag også gjorde mig glad, og som jeg vil se frem til, var da jeg læste på Claus Dalbys blog at han er i gang med at producere juleudsendelser med advendtskranse og juledekorationer m.m..... Uh, det bliver godt... :0) Rigtig go dag herfra.... Knus Heidi

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi. Du kan tro jeg også glæder mig til Dalby´s juleprogrammer. Dalby er en af mine store inspirationskilder... og juleprogrammer er jo bare fantastisk.
   Julen er så småt begyndt at snige sig ind rundt omkring.. og jeg må indrømme at jeg i år ikke syntes det er for tidligt. Jeg er jo en juleelsker... og finder masser af glæde i højtiden. Jeg er ikke glad for kulden - men det er ofte meget smukt. Giv dig selv den gave at købe en god og skøn vinterjakke. Det er guld værd at være varm altid - ikke en masse lag med tøj, men bare èn god og lækker jakke. Det er det bedste vinter-grej jeg har. Og så tænder jeg et utal af stearinlys,... og nyder hyggen som jeg kan skabe herinde. Mørket gør at jeg laver huler og hygger... og pludselig så er det forår igen.
   Dejligt er det bestemt at suge til sig fra de forskellige blogge - der er masser af skøn inspiration, og hyggelige stunder.
   Håber du får en god vinter - trods alt.
   KNUS Susan

   Slet
  2. Hej Susan, tak for dine gode ideer, jeg tænker også det er en go ide med masser af stearinlys, varm te, og go musik, jeg skal i hvert fald i år ha gang i lidt flere ideer til at få det der mørke væk, uh det er træls, og jeg hader at føle mig så træt, det er livet for kort til.... :0) I går var jeg ude og handle ind, og faldt i den lokale butik, over noget rigtig fedt og smukt julestjernepapir, og det kom med hjem... Og der blev hygget med at lave de flotteste stjerner i går aftes, med te, chokolade, og en lille bette blommesnaps til... Den slags tror jeg at jeg skal gøre noget mere i, også selv om det er hverdag og jeg er træt.... For det var så hyggeligt... Tak for tippet med jakken, den må jeg lige ind over... :0)

   Slet
 8. Godaften Susan.Ja! vi kan lige så godt indstille os på lidt vintervejr......men vi kan da heldigvis stadig nyde de smukke efterårsfarver.Har også rigtig mange blade i haven fra alle vore store gamle træer.Men venter lidt med at smide dem ud i bedene......er lidt bange for at blomsterne rådner.Smukke farvede kugler .God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Jeg ved ikke helt om jeg tør smide dem i bedene.. men det er måske ok? Jeg har altid tænkt at de måske ville give sygdomme til planterne, da vores æbletræer ikke altid er helt "uplettede". Men omvendt kompost er jo en herlig ting.
   Men det vil da helt sikkert være lettere end at skulle ta dem på genbrungspladsen.
   Mange havehilsner og knus fra Susan

   Slet
 9. Sikke et smuk efterår du har i din have. Bliver helt tryllebundet af dine billeder.
  Kan godt forstå at det er med vemod at orangeriet skal lukkes ned for i år. Bruger du det til såning af stauder henover vinteren? Det prøver jeg jo i mit lille hus for første gang - og jeg kunne tænke mig, at der i dit er plads til rigtig mange frø.
  Kh Heike

  SvarSlet
 10. Og i år er det da ekstra smukt :o)
  Som du så rigtigt skriver, så er bladene ikke kun smukke når de stadig sidder på træerne. Når de blander sig på jorden, kan der komme det fineste maleri ud af det :o)
  Haven bliver så tom når alle tingene skal pakkes væk til næste sæson, men det er jo desværre den vej det går...

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 11. Hvor er det skønne billeder, du viser af efterårets smukke forfald :)

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.