søndag den 14. april 2013

Vinterspøgelser og fornemmelse af forår

I dag er der virkelig kommet fornemmelse af forår i Orangeriet.
Vi har nemlig tømt vores "vinterhotel" og fået alle de hengemte planter frem i lyset og varmen.


Uha hvor er de meget lidt kønne - ja jeg kalder dem vinterspøgelser. Blege, "pillede" og så ligner de alle undskyldninger for sig selv. Særligt oliventræet og vores Citrus var ikke smukt... og jeg kunne næsten høre dem sige: "Undskyld - vi kom lige til at tabe alle bladene. Gider du stadig ha´ os?" Ja selvfølgelig gider jeg det, for jeg håber og tror de retter sig ret hurtigt, nu de kommer ud hvor der er mere varme og lys.


Pelargonierne er helt blege og matte i bladene, men det ændre sig også hurtigt så snart de får noget mere lys. Der var gjort klar til dem på plantebordet i Orangeriet, hvor de skal stå indtil vejret er blevet så godt at nogle af dem kan blive fordelt rundt i haven.


Men inden blomsterne kunne komme på bordet, så var der lige en meget praktisk ting som skulle ordnes. Gardinerne skulle op. Det er ikke nemt at komme til når bordet først er fyldt - og så kunne jeg også vinge dén af på huskelisten.


Så kom de små spøgelser ind på bordet. Fordelt i zinkbakker for at lette vandingen og skåne bordet. Og endnu en gang blev jeg mindet om at jeg skal ha´ fundet ud af hvilke størrelser bakker jeg mangler. Af én eller anden grund er jeg altid uforberedt når vi møder én som sælger dem. Og jeg skal virkelig have fat i nogle flere.


De store spøgelser kom ind på gulvet. Citrustræet og oliventræet kom på plads i hver deres kurv, og blev flankeret af de største af pelargonierne, og de to roser som har overvintret inde i Orangeriet.


Roserne står mere end flot, og jeg glæder mig. Jeg mindes de smukke blomster som de havde sidste sommer - det er dem jeg glæder mig til.Mange krukker er også kommet ud. Ud i det mildere forårs vejr. Det har givet mere plads - også selv om der er kommet mange flere planter ind. Der er dog stadig nogle hortensia tilbage, de får lige lov at få et par dage mere, indtil jeg ved hvor de skal placeres. 


Vi nåede lige at få alle vinterspøgelserne ind i Orangeriet, inden det begyndt at regne. Ja - hundene kom også med ind i varmen - mere eller mindre frivilligt. Gamle Sherpa nyder sin plads ved hækken uanset vejret - så til hans store fortrydelse blev han lokket ind. 


Og så var det tid til en velfortjent kop kaffe og "lidt godt". 
Sjovt at det lige var fuglekrusene som min søde mand serverede kaffe i idag, for imens vi nød den, sad der ikke mindre end 2 par Dompapper i syrenhækken bag Orangeriet. Vi har aldrig set mere end ét par af gangen, og troede kun at der var det ene... men måske vi er heldige at de begge vil holde til her hos os. 


Det har været en god og effektiv dag.... men nu er vi trætte. Den friske luft og havearbejde gør at man sover så godt. Lukla -  min lille prinsesse - kunne slet ikke vente til sengetid.


* Håber I har haft en skøøøøøøn weekend *

22 kommentarer:

 1. Hvor har jeg elsket vejret i dag - men jeg er træt og øm i hele kroppen - når det endelig bliver en forårsdag, så tager man alt for hårdt fat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - alt for hårdt.
   Men så kan vi lære det kan vi... ellers kan vi ikke *fnis*
   Heldigvis kommer der masser flere dage... det bliver SKØNT.
   Knus Susan

   Slet
 2. Det er en herlig tid vi går i møte! Det skal bli så godt å kunne pusle rundt i hagen igjen:) Oliventreet ditt kommer nok til å kvikne til igjen når solen begynner å varme:)) Så mange pelargonier du har!! Gleder meg til ting begynner å spire i hagen etterhvert:)
  Har lagt meg til som følger av bloggen din:)
  Fortsatt fin søndag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din skønne hilsen... Jeg har været et smut omkring din blog, og SIKKE nogle smukke billeder du viser. Jeg glæder mig til at følge dig derinde.
   Ja - jeg samler på pelargonier... åbenbart!!! Jeg har ihvertfald mange af dem, og på mystisk vis kommer der altid flere til.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 3. Jeg bliver helt sulten efter at ryddet ud og ind i drivhuset, når jeg læser din beskrivelse af alt det, du har nået i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fnis... jamen så god appetit derude.
   Jeg elsker når det begynder at "ligne noget" omkring mig.. så slapper jeg af.
   Og nu ligner det sommer derude - det er SKØNT.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 4. Dejligt at få spøgelserne ud af skabet :-) Her er det ene drivhus, fyldt op med overvintrede spøgelser af fuchsie, pelargonie, forskellige kløver og engletrompet.
  Her er søndagen også brugt i haven, noget så dejligt. Vi fik godt nok lidt regn indimellem, men det trænger vi nu også til. Hyggeligt med hundene der følger med i havesyslerne.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette. Ja det er skønt at komme ud - og få alt det hengemt ud i lyset igen. Både planter, krukker og møbler... og ja os selv.
   Ja hundene ville jeg nødigt undvære... SÅ ville jeg føle mig alene i sådan en ferie uge her.
   Knus Susan

   Slet
 5. Skønne billeder. Mine oliventræer har også smidt alle blade her i vinters. Det har jeg ikke oplevet før, så jeg overvejede faktisk at smide derud. De får nu lige en chance. De var blevet nog ringlende, så de er blevet studset, og ihvertfald det ene står med nye skud.
  Gør du noget specielt ved ved dine?

  Mvh Pia fra Landliv året rundt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia.
   Nej jeg tror ikke vi gør noget specielt ved dem... De får masser af vand når de kommer ud, så jorden lige bliver fugtet godt igennem. I vinters har de fået vand en gang om ugen - og ikke så meget. Så de trænger til masser af kærlighed nu... og lys.
   Og det er utroligt som de nye skud er kommet hurtigt - dagen efter de blev sat ud, var der små skud. VILD
   Mange hilsner Susan

   Slet
 6. Dejligt med alle dine genopståede spøgelser, de skal nok blive livskraftige inden længe. Kan se at dine hortensiaer har flotte skud, desværre bor mine udenfor og vise ingen tegn på liv, men jeg venter tålmodigt lidt endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis.
   Uha ja - det går hurtigt med spøgelserne.
   De har allerede fået farve i kinderne og nye skud. Dejligt.
   Ja sidste sommer opdagede jeg hvor godt hortensiaerne kom efter en vinter i Orangeriet. De er hurtigt fremme - og de kommer med de flotteste blomster.
   Havehilsner fra Susan

   Slet
 7. Dejligt at se, I også har nydt en dejlig weekend i havens tegn... Vi har igennem et par år trofast haft besøg af en af Danmarks mindste fuglearter, Gærdesmutten, som trofast har ynglet på vores matrikel. Hvert år går vi spændt og venter, mon det igen lykkedes hanen at bygge en rede, der falder i hunnens smag... :0) Jeg er i fuld sving med at lave mit drivhus om til kreativt værksted og blomsterhus, ved ikke om du kan huske jeg på et tidspunkt fortalte det... Jeg mangler blot at få lagt de sidste 3 rækker med fliser, har nemlig et bed med tulipaner, som lige skal have lov at blive færdige... Det bliver så godt, og jeg glæder mig som et lille barn til at indrette, og tage det i brug... I weekenden fik jeg plantet mine dahlia og ompottet pelagonierne og klippet dem ned. De står nu og nyder varmen i drivhuset.... Det er så skønt at foråret endeligt er kommet... :0) Go dag til dig, i dette fantastiske vejr. Nu vil jeg køre på planteskolen og købe blåbærbuske og nye roser.. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Iihhh hvor har du været flittig... Det er super dejligt at få noget fra hånden ik`? Og det er jo ikke hårdt og træls arbejde.. når man kan li det vel?
   Jeg kan godt forstå du glæder dig til at komme "ind" i drivhuset.. jeg glæder mig til at følge med.
   Var det en go´ shopping :-) ?
   Knus Susan

   Slet
  2. Det var en go shoppetur,hvor jeg fik købt det jeg gik efter,bla. En Claus Dalby rose og en helt bestemt climats med små chokolade brune blomster..... :-)

   Slet
 8. Hej Susan.Dejligt at få gang i alle de overvintrede blomster og planter.Alle dine hortensia ser ud til at have det rigtigt godt.
  Skal selv igang med at tømme vore drivhus for alle de krukker der har overvintret derinde.Har 10 krukker med tulipaner,og de er begyndt at blomstre.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Uummmmm Jette... krukkerne med tulipaner er det skønneste jeg ved. DET er rigtig forår for mig.
   Også god aften til dig.
   KNUS

   Slet
 9. Oh jo, jeg fik også brugt nogle timer udenfor, og ligeså idag med at ordne græsplænen med en plænelufter. Pyha nu er man godt nok soveklar. Bliver dejligt at få gang i alle de fine planter igen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne.
   ja sådan en græsplæne omgang trækker tænder ud - og alle kræfter ligeså.
   Håber du er frisk igen.. så du kan komme ud og hygge med noget som er mindre hårdt.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 10. Vil bare lige sige hej, da jeg først lige skal hitte ud af alt det her blog-noget.
  Glæder mig til at kunne følge lidt mere med <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sanne.
   Lovely at se dig herinde....VELKOMMEN:-)
   Knus Susan

   Slet
 11. Åh - hvem som bare ejede et orangeri! Det ser så hyggeligt, dejligt og meget inspirende ud :-) Og dine hunde er bare alt for skønne :-)

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.