søndag den 1. oktober 2017

Velkommen til efteråret

Det er ganske vist efteråret er over os. Datoen siger d. 1 oktober - og i morgen sætter efterårsvejret for alvor ind. Regn og rusk er på vej - og derfor har der været ekstra grund til at nyde at være uden døre i dag. 


I dag har vi kunne nyde en smuk smuk blå himmel, lune temperaturer og en sensommerstemning ud over det sædvanlige. Hundene og jeg gik en lang tur i solen - og tænkt at hverken vi eller hundepoterne blev våde.


Haven er ved at vise træthedstegn......  men med flittige kærlige besøg med den lille grensaks, holder jeg liv i både roser, ærteblomster og dahlia.


Ja onsdag blev en dag hvor jeg virkelig havde brug for haveterapi....  Da der ikke var mere overskud at hente til alt det jeg burde gøre dén dag, kastede jeg mig over at klippe ned i haven og slå græs. 3 timer senere havde jeg igen styr på tankerne - og 3 sorte sække var blevet fyldt med haveafklip og dårlige tanker. Sådan ..... det virker altså bare!!!!


Hostarne behøver ikke nogen saks. De er færdige når de ikke kan mere... og her hos os får de lov at stå med deres gule blade så længe de har lyst. Farverne varsler efteråret og når den første frost kommer vil bladene lægge sig fladt ned og sige "tak for nu".


Sammen med en altid optimistiske geranium ser de nærmest helt forkerte ud, men kontrasterne bliver også bare virkelig tydelige på denne tid. Den friske grønne farve bliver endnu mere selvlysende når alt andet fader lidt ud - og det er ganske vist.


Zinkkarrene trænger..... de trænger virkelig til en kærlig hånd. Regnguderne sørger for at fylde dem op, men hvem er det lige der skal gøre dem rene? 


Ja der er nok at gøre derude - men nænner jeg det? Jeg burde begynde at klippe ned i stor stil - være lidt på forkant for en gang skyld og snart være klar til at sætte de nye løg ned. Men jeg værner alligevel lidt om stemningen af den "vilde have", klamre mig til håbet om en indian summer... og så har jeg vist bare ikke rigtig krudt og tid til det.


Min bedre halvdel, min sjæleven og søde mand er nemlig taget afsted til Himalaya. Ja... jeg er græsenke og sætter største energi på at holde hunde-pigerne glade og aktiverede. Desværre er de ikke helt så imponerede over at klippe ned i haven som jeg - og vil helst hvis det kan blive en dag hvor man mageligt kan nyde bare et være med... fra en blød havestol altså.


Men frø har vi fået samlet... samlet og spredt i andre dele af haven. Og for en gangs skyld har jeg endda huset at få bøtten med de indsamlede frø i tørvejr ;-) Ja den sport plejer at være spildt arbejde for mig... for det er ganske normalt at jeg glemmer frøene i regnen.


Ikke alle frø bliver samlet ind. Nogen klare fint at så sig selv derfra hvor de står - og nogle af dem har fuglene nået at tage inden jeg kommer i tanke om dem. Nogle af de afblomstrede blomsterstængler skal pryde haven hele vinteren. Her skal de fange både snefnug og frostkrystaller - og være siddepladser for havens fugle.


Blåbærbuskene har fået de fineste farver man kan tænke sig. Efterår på smukkeste vis. De røde farver tryller i det store tætte bed - og er netop grunden til at vi satte de to blåbær netop her. Jeg håber at den kraftige vind som er på vej til os, ikke fjerne alle blade og resterende blomster... for jeg vil så gerne nyde det hele lidt mere. 


Jeg håber også I alle får en dejlig ny uge. At I og jeres haver ikke blæser væk... og at vi stadig har lidt smuk blå efterårshimmel til gode.

*Velkommen efterår*

5 kommentarer:

 1. Hvor ser det bare dejligt ud hjemme i vores have ☺ nyder mit trek i de høje bjerge og sjovt nok så er der stadig meget frodigt her og jeg render ofte på blomster som jeg kender hjemme fra ☺ solhat, hortensia er bare nogle af de smukke blomster der pynter op i dette barske landskab. Nyd efteråret derhjemme ��

  SvarSlet
 2. Regn og rusk er kommet. Har nærmest ikke sovet i nat for vinden.
  Men en smuk dag i går eftermiddags.
  Så smukke billeder du viser os af en tid der snart takker af. Kommer til at savne blomsterne hele vinteren.

  God dag
  Charlotte

  SvarSlet
 3. Der er ikke noget bedre til at klare tankerne, end et par timers havearbejde :-)
  Jeg har bestemt, at i år vil jeg klippe stauder ned her i efteråret, så jeg er lidt foran til foråret, men du har ret, det er godt nok ikke let at komme igang og jeg synes også, at der er så meget, der stadig ser for godt ud til at blive klippet, men det er nok slut lige pludselig.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 4. Haveterapi er noget af det bedste der findes. Kender alt for godt til at forsvinde helt ind i haveglæden, uden at opdage at flere timer er gået. Derefter er kroppen træt men hjertet fyldt med glæde og overskud.
  Knus Heike

  SvarSlet
 5. Den bedste terapi er haveterapi. BUM!
  Smukt er efterårets forfald. Og det gør ikke spor at men lader en smule stå til. Til foråret går vi jo igang igen :)

  Jeg mangler også at få luget lidt i bedene og gjort det hele klar til vinteren. Men vi har huset fyldt med små bomuldshundehvalpe (5 styks) så tiden er ikke lige til at arbejde så meget ude i haven. Sådan må det så være lige nu :)

  Nyd dine hundebasser og den smukke efterårshave <3

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.