lørdag den 25. oktober 2014

Efteråret når det er smukkest

Jeg har ventet og ventet og ventet......  Først på at det skulle blive min tur til at holde ferie, og dernæst til at vejret ville smile lidt til mig. Men nu er ferien startet - og dagens vejr har været helt vidunderligt. 


Ferien er absolut i kategorien "uplanlagt" og det nyder jeg særligt meget. Masser af ting jeg gerne vil nå - men ikke noget der ligger fast. Haven skal have et godt skub hen imod at blive klar til vinteren, men mon ikke jeg også får tid til alt muligt andet.


Men I kender det nok...... man bliver nød til at starte det rigtige sted. En have går ikke i vinterhi på egen hånd, og man må starte med det der ligger først for. Hvis man ikke har ryddet op i garagen - så er der ikke plads til havemøblerne, og det er immervæk en go ting at ha´ dem gemt af vejen som noget af det første.


Men total gennemvåde havemøbler er efter sigende ikke godt at gemme væk... så en solrig dag, som den i dag er jo guld værd. Møblerne var ret tørre og "vinter klare", og med lidt hjælp er de nu trisset ind i garagen - og de er gået i hi.


Men der var andet guld i haven i dag......
De gyldne farver var nærmest selvlysende i den lave efterårs sol, og det var virkelig smukt. Jeg sugede til mig af alle de fine farver, og efter en periode med temmelig meget regn, så var de bare endnu smukkere end jeg kunne huske.


Græsset fik årets sidste klipning, og med græsopsamleren som også har taget alle de nedfaldene blade, så ser det jo nu ret fint ud derude. Men virkeligheden er jo at det er ved at være slut..... ikke mange blomster står tilbage, og buketterne bliver mindre og minde.


Og selv om det er et trist arbejde, så må jeg hellere få klippet ned i bedene i næste uge. De sorte sække og grensaksen skal køres i stilling, og den sorte jord skal frem...... vi har jo også et par løg som skal lægges i jorden. Men jeg håber vejret smiler til mig... og at ugen vil blive lige så fin som dagen i dag.


Snart er det en anden tid, og snart falder temperaturene endnu mere. Men det er nu stadig for tidligt at tænke på vinteren...... jeg tænker på efteråret i stedet og tænker på hvor smukt det er. Efteråret bringer mange smukke minder med sig, og jeg har tænkt mig at prise dem ekstra højt i år.


*Og jeg er startet :-) Følelsen af ferie er skøn og utrolig afslappende. Tid til tanker og tid til at slappe af...... dét er ferie*


24 kommentarer:

 1. God ferie! Jeg håber der kommer masser af godt vejr og dejlig havetid til dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Nana.
   Havetid skal der nok komme.... så mangler jeg bare vejret :-)
   Mange hilsner Susan

   Slet
 2. Rigtig god ferie. Skønne billeder fra jeres efterårshave. Vejret i dag har været vidunderligt, her har vi også nydt det i fulde drag. Min far har været her med 2 læs grantræer til julehaven, første læs var brugt :-).

  SvarSlet
  Svar
  1. Græntræer i læssevis.... hvor lyder det bare spændende - og sikke jeg glæder mig til at opleve det hele i din julehave.
   Jeg tænker slet ikke på gran endnu... men det kommer.
   Mange havehilsner Susan

   Slet
 3. Vidunderlige efterårs billeder fra din skønne have.

  God ferie og arbejdslyst :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte.
   Tusind tak. Ferie... det er nu noget ganske særligt hyggeligt noget.
   Mange hilsner Susan

   Slet
 4. Smukke billeder fra din efterårshave. Jeg lader bladene blive liggende, indtil de alle sammen er faldet ned - de er nu så hyggelige - men så forestår der også et heftigt rivearbejde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er mange blade som endnu ikke er faldet ned.... men det kommer de jo snart!! Græsslåmaskinen er gået i hi - så næste gang vi skal samle blade så er det også med riven.
   Mange efterårshilsner Susan

   Slet
 5. Så fint lys i bildene dine. Og det er jo godt for oss hagere å ha en hvileperiode. Tenke på neste års muligheter i hagen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja du har jo helt ret... vi skal jo også have tid til at planlægge, udtænke nye planter, og nærlæse en masse hjemmesider, blogs og haveblade.
   Og så har selv havefolk jo godt af at få fødderne op i sofaen en gang imellem :-)
   Mange hilsner og knus
   Susan

   Slet
 6. Søde Susan.

  Herfra skal der lyde et stort ønske om en rigtig god efterårsferie.

  Sikke nogle pragtfulde billeder af efteråret badet i gyldne solstråler. Den selvlysende hosta er helt overjordisk i sin skønhed.

  Håber på en lang række tørvejrsdage, så vi kan komme ud og rode i jorden. Og gerne med solskin på, hvis jeg skal være rigtig ubeskeden. Dejligt med en ferie, uden alt for mange fastlagte to do ting på listen, Susan....og sundt. Kender jeg dig ret, kan du slet ikke lade være med at gå ud og nusse og vinterklargøre.

  Jeg har det ikke svært med nedklipningen. Det er hårdt fysisk arbejde, og da jeg var yngre var det et meget vemodigt stykke arbejde, som jeg ikke var specielt glad for. Men nu hvor jeg er blevet ældre, ser jeg anderledes på det. Alt er en cyklus og eet stort kredsløb. Jeg forestiller mig, at en stor og dejlig fest er forbi. Der skal ryddes op i festlokalet og bordene skal tømmes, så der kan komme en ny ren og frisk dug på. Dugen er topdressing (og gerne forårsløg nedenunder) Når alt er klippet ned, delt, gemt væk etc, er man klar til en hel ny og dejlig fest til foråret. Og havearbejde er en ongoing process, som også pågår om vinteren. Der er altid nogle løbske efeu, der skal trimmes, træer der skal beskæres etc. Og endelig er det også en fryd at pynte op til jul og til vinter, derude på vores elskede legeplads.

  Det jeg har sværest ved, er at sætte havemøblerne til vinteropbevaring inde i det tørre skur. Synes at haven mister meget af sin sjæl uden møblerne. Men iår har jeg heldigvis en del trellemøbler at lege med. Hvis pyntesygen kommer over mig, er de jo rare at have.

  Det at jeg ikke længere tager vinterafsked med haven, eller tænker "Vi ses først igen til forår" gør det hele meget meget nemmere. At bruge haven hele året, giver dyb mening for mig. Ja, jeg kan ganske enkelt ikke undvære den et helt langt vinterhalvår.

  Nu kalder min yndlingssaks, gummirøjserne skal påmonteres og så er det ud og give den en ordentlig skalle:o)

  Ferieknus og kærlige tanker

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte.
   Ja du kender mig... ganske godt faktiskt.... og nej jeg kan slet ikke lade være med at gå ud. Jeg hygger mig derude, og eneste tid hvor jeg ikke gør - er dér hvor jeg skal arbejde i regnen. SÅ meget havemenneske er jeg ikke endnu.
   Men jeg kender også dig ... og jeg VED at pyntesygen kommer over dig. Så gudskelov at du har trellemøblerne i år - og gudskelov at du har din smuuuuukke glashus. Her er plads til store tanker, smukke dekorationer og til at nyde alt det smukke i livet.
   Vinterafsked med haven gør vi heller ikke her..... men jeg kommer nu til at savne blomsterne og alt det frodige. Mine buketter og alle de små dyr som de bringer med ind i stuerne. Men så skruer vi jo op for hyggen i vores lille Orangeri i stedet. Varme skind og lys - og en klargøring så man altid kan sætte sig derude hvis vi får lyst til det.
   Mange knus og hilsner

   Slet
 7. Efteråret er smukt, især når solen skinner og du har fanget nogle flotte motiver med din linse. Her har det været gråt og regnet hele dagen så Alma og jeg har gået en lang tur i skoven i stedet for at være i haven.
  Har du set mit link i dit forrige indlæg ?
  Rigtig god søndag :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda.
   Ja vi har kigget linket du sendte med..... tak for det :-) Jeg har blot ikke lige fået skrevet et svar på din søde kommentar. De har mange skønne ting, og også mange ting vi ikke anede man kunne få. Vi har fået øjnene op for en masse skønne ting.
   Håber I har fået lidt sol i dag... ikke kun gråt i gråt. Her har det været gråt - og blæsende.
   En god tur i skoven lyder som en skøn ide... det er noget særligt her om efteråret. Smukt med smukt på :-)
   Håber det går fremad med håndledet.
   Mange knus Susan

   Slet
 8. God ferie til dig i din have og hvad du nu ellers finder på :-). Frihed er det mest inspirerende sted at være og hvem ved hvad der lige pludselig dukker op i dit kreative felt, men er sikker på at du gerne deler det med os. Skønne fortættede farver i din have som har sin helt egen poesi :-), kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt rigtigt sagt Margit.
   Et inspirerende sted at være....
   Så lad os bare sige at jeg er helt helt inspireret nu... jeg NYDER min ferie.
   Mange efterårshilsner Susan
   - og jo - jeg skal nok dele med jer.

   Slet
 9. Kære Susan.
  Hvor er der smukt i din have, især billede nr 2 har et helt fantastisk lys og din hortensia har en utrolig smuk farve. Du er så dygtig til at fange det smukke med din linse.
  Hvor er det dejligt at vi har Tante Grøn til at udtrykke hvad vi mener, så jeg tilslutter mig bare:)
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eliane
   Ja det er helt vildt som farverne gør sig godt derude. De er helt magiske... og når lyset fanger dem, bliver de selvlysende.
   Det er fantastisk.
   Ja - vores kære Tante er god til ord. Rigtig god endda.
   mange hilsner Susan

   Slet
 10. Jeg mener selvfølgelig, at det er dejligt at JEG har Tante Grøn til at udtrykke hvad jeg mener, andre gør det jo selv så glimrende.
  Dine dahlia er også fantastisk smukke. Er det dusksalvie du har sat til? Hvad er den sidste lyserøde?
  Ønsker dig en rigtig dejlig ug med solskin:)

  SvarSlet
 11. Hi Michaela.
  Thank you for your greeting. Nice with a greeting from Prague.
  Also a nice blog you have ... I am looking forward to see you there.
  Many greetings from Susan

  SvarSlet
 12. Fantastic pictures. A light like honey - so warm and sweet and wonderful!
  All my best
  Elisabeth

  SvarSlet
 13. Hej Susan.Halter lidt bagud på bloggen..................da jeg er i gang med den store renovering i soveværels-stue................og nu mit arbejdsværelse.
  Men i dag er vejret skønt.............og håber det er det samme over hos dig.
  Skønne billeder fra din have..............er bare vild med den næsten selvlysende hosta.
  Dejligt at du nu har ferie og kan få lavet nogle af de ting der skal gøres inden vinteren
  Håber du må få nogle dejlige dage i haven Knus Jette

  SvarSlet
 14. Fantastiske farver, mmmm skønt at se på.
  Kærlig hilsen Rikke

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.