tirsdag den 9. april 2019

Renovering af vores stuer - "Det skal være skidt......"

Mit lange fravær herinde er ikke noget som jeg er særligt stolt af :-( Men tilgengæld er jeg super stolt af at vi nu er på den anden side af vores renoveringer af stuerne, og jeg syntes da lige jeg vil vise lidt fra projektet. 


Ja det føles som længe siden vi sendte hundene på 5 ugers ferie hos vores helt fantastiske venner i det vestjyske, og straks kastede os over nedpakningen og flyttekasserne. Hundene er ikke fan af forandringer og når noget "bliver anderledes", så det store arbejde startede først da der var vinket farvel til dem. Nedpaking er nærmest en bedrift i sig selv - for sikke mange ting man kan samle sig efter mange år på samme sted. Det tog en del kasser, og en god del kræfter og tålmodighed.


Da stuerne var tømte - og den tomme væg nærmest stirrede på os, malede vi de to farver som var i spil til endevæggen op på den. Ja et par stole, tæppet og blomster og en stage blev fundet frem igen - for på den måde kunne vi allerbedst få indtryk af farverne. De blev betragtet i alt slags lys - levende og elektrisk - og på alle tider af døgnet. I der har har fulgt med på Instagram ved der blev grublet meget over det - og at vi også fik besluttet os til sidst.


En tom stue udstiller for alvor sine trætheder - og det var sørme godt at håndværkerne mødte ind med god energi og godt styr på tingene. Der var ikke kigget særligt meget på væggene og fjernet de første lister før det slet ikke ligende vores stuer - men som bekendt skal det være skidt før det bliver godt.


Og skidt blev det........ Først blev de gamle lofter fundet frem - ja de helt gamle altså, som gemte sig under både brædder og "pap-lofter" som i de sidste mange år har dannet de nederste lag. Der var ikke noget særligt smukt og bevaringsværdigt deroppe - og et 20 år gammelt spørgsmål og samtaleemne i familien blev løst. "Nej - vi havde ikke noget stuk der var værd at bevarer deroppe." Men vi fik istedet rettet de gamle skævheder - og fik et nyt og solidt gipsloft under det gamle.


Gulvet - ja her skulle vi også helt i bund. Det gamle originale trægulv kunne desværre ikke på nogen måde reddes som gulv, da det var blevet alt for tyndslidt og alt for skævt. Ja vores stuer havde et fald på 13 cm - og det er ikke bare vildt når man ser på tallet, det er også vildt når man tænker på hvordan det var at gå på. En grundig stabilisering og opretningen var det eneste at gøre  - ja ligesom en tiltrængt isolering.


Det nye gulv er ikke bare godt isoleret - der er også gulvarme. Noget jeg har ønsket mig lang tid - og som jeg ved vil gøre underværker for hele huset, og for os :-)

Alle håndværkere har været klar til at afløse for hinanden - og gudskelov, for at arbejdet har gledet godt. Så snart lofterne var lavet kom malerne ind for at rense ned,  og da undergulvet var lagt - så kom de igen og tog næste etape. Ja væggene er blevet renset, spartlet, filtet og malet - ligesom lofterne har fået både filt, stuk og en lille loft rosset. Alt træværk og de gamle friser over dørene er blevet frisket op - og så... så er der lige den grønne væg.


Det færdige resultat er ikke bare godt - det er super godt. De nye gulve er super smukke og når man nu ikke kunne redde de næsten 100 år gamle gulve, så syntes vi selv at vores nye egetræsgulv gør det ret godt. De mange små og specielle ting i vores sture, blev en af gangen sat i stand, og lister og paneler blev lavet med lige præcis den finesse som gør sig passende i et hus som vores.
Vi har mange gange sagt  - både til os selv og til håndværkerne, at hvad vi gør skal passe til huset. Vores hus er ikke nogen herskabsvilla, og vi syntes selv at det ville være forkert at "lade som om". Husets sjæl skal komme til sin ret - men at overgøre det hele vil være respektløst. Heldigvis forstod vores tømmer hvad vi mente...... og det var det aller vigtigste inden vi gik igang med det hele. Det eneste spøjse er - og sådan er det jo i gamle huse, når man retter en skævhed op ét sted, så kommer der en et andet sted. Vi har nu helt lige stuegulve, men fået et lille trin ned i køkkenet, og vi har nu pludseligt "fået" synligt skæve døre. Men alt det er bare charme - og vi er vilde med de nye rum.


Her et lille sneak-peak i de nye stuer.....  men jeg lover jer at jeg har mange flere billeder af det hele i næste opslag.

Skøn aften derude

2 kommentarer:

 1. Sikken en omgang og hvor er det blevet flot. Jeg har jo fulgt med på instagram,så det er lidt velkendt. Det mange ikke tænker på er hvor stort et arbejde det er med forberedelse og finde de rigtige håndværkere, og så er der bliver der brugt tid og energi på at få det til at glide. Det er ikke bare.
  Samtidig skal man bo og få det til at fungere.
  I kan med rette være stolte af det smukke resultat.
  Knus

  SvarSlet
 2. Det er fantastisk at være på den anden side. Hårdt at være i for længe.
  Er ret spændt på hvilken farve i valgte. Har jo fuldt med på IG.

  God dag
  Klem

  Charlotte

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.