fredag den 4. november 2016

Vores Akebia har sørme fået frugt

Min første tanke var om der da stadig var frugt tilbage i æbletræet - næste tanke var at det da mest af alt lignede blommer, hvilket det jo ikke kunne være nu det jo er et æbletræ. Og ved nærmere eftersyn... ja så vidste jeg faktisk slet ikke hvad det var.


Men sørme jo - vores Akebia som klatrer i det gamle æbletræ over Orangeriet har i år sat frugter. Det krævede et opslag i leksikonet (med andre ord en googlesøgning) og dér fandt jeg svar på min forundring.


Jeg anede ikke at den kunne sætte frugter - og det sker vist heller ikke så ofte på vores breddegrader. Så jo - lidt heldige er vi vist.


Bladene er stort set falde af æbletræet, og der er nu kun Akebia blade tilbage i trætoppen. De har den flotteste gul-lilla farve og i det lave og kølige efterårslys får de et magisk skær. Frugterne hænger neden for bladene, og måske derfor kunne vi nu få øje på dem deroppe.


I forsommeren har vi de sidste mange år haft fornøjelsen af de smukkeste blomster og deres fantastiske duft, og ellers er det de frodige blade som med sine lian-grene har gjort vores gamle æbletræ til et magisk sted.


Nu har vi også fornøjelsen af frugten. Ja - vi tager den ikke ned for at spise den, men måske vi ikke kan holde vores nysgerrighed tilbage og vi bare MÅ se nærmere på den. De åbne frugter inviterer næsten til buffet for fuglene - men vi har ikke set fuglene i dem, så hvem ved om det overhovedet er noget de kan li.

Nogle af jer andre som har erfaringer med Akebia frugter? Vil de komme igen, nu vi har haft dem én gang? Eller er det måske den eneste gang vi er så heldige?

*FRUGT*

11 kommentarer:

 1. Hvor er de fine og eksotiske! Sådan en akebia må jeg vist have fat i. Vi er i gang med at omdanne flere hestefolde til en frodig, lukket have, og det kræver mange planter. Jeg ønsker mig bl.a. noget der klatrer i de træer der allerede er her. Skønne billeder! - Især det i midten :-)
  God weekend!
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan bestemt anbefale Akebia... den er lidt langsom starter, men den er go til at gi en have et lidt vildt og eventyrligt look.
   Spændende hvordan I får jer "indrettet"... det må være et virkelig spændende projekt.
   Go dag Susan

   Slet
 2. Så herlige de er :) Kan du sende meg en pm på metgry@online.no Lurer på om du har lyst til å gjesteblogge hos meg :) Noen fine bilder fra hagen din. Liker så godt å se over til Sverige og Danmark for egen inspirasjon :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa
   Jeg sender dig en mail fluks :-)
   Mange tak for din hilsen..
   Mange hilsner Susan

   Slet
 3. Flotte billeder 😀 Det må være Akebia år i år, kan se at der er flere der har fået frø i deres. Jeg har ikke en Akebia, men den står på min ønskeliste😉
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Måse den lune sensommer?
   Ja jeg ved det ikke -og som sagt anede jeg ikke at de kunne sætte frugt. tror jeg valgte den i sin tid, da den har virkelig smukke blomster.
   Mange hilsner og skøn weekend Susan

   Slet
 4. Hvor spændende med frugter (eller frø) på akebiaen. Min er ikke så stor endnu, så jeg har endnu til gode at se blomster. Men dejligt at have noget at se frem til. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Fru Friis.
   Ja jeg syntes og jeg ventede i evigheder på at der skete noget med vores... men så... så har den blomstret vildt og smukt lige siden. Duften er fantastisk. Og frugten... ja den er HELT ny for mig. Anede ikke at de kunne få dem.
   Mange hilsner Susan

   Slet
 5. Hvor spændende Susan, jeg måtte også lige slå op i leksikonnet (Google)var inde hos Eventyrhaver og læse at frugten skulle smage godt :o)
  God weekend og Knus fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda.
   Jeg har godt læst det med smagen.... vi overvejede også at forsøge at få en ned til at smage på. Men de sad langt oppe... og var allerede åbnede oppe i træet. Da de faldt ned, var de ret "brugte"... men vi fik studeret hvordan de så ud.
   God weekend
   Susan

   Slet
 6. Hej Susan.
  Ja vi er heldig at have en AKEBIA med frugter. Selv har jeg oplevet det samme i år til stor forundring. Frugten kan spises altså det hvide kød. Det skulle smage let bittert...selv undrede jeg mig at de var åbnet..tror det er sådan naturen bare gør så nu må vi se om fuglene vil komme til spisekammeret....hvis du har tid kan du se min artikel på bloggen.
  Mvh. Grethe fra HAVELIV .

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.