mandag den 10. september 2012

En søndag i haven

Efter en sommer hvor vi har suget til os af inspiration, blev jeg bare nødt til at have et nyt bed i haven. Vi har besøgt så mange fine haver, haveblogs og planteskoler, at jeg simpelthen ikke mente jeg kunne leve, uden at gøre noget i vores egen have.

Så her er det så...vores nye bed i haven.


Jeg indrømmer gerne, at det trækker i mig for at få en have som Dalby. Ingen græs, men masser af overdådige bede. Men jeg kender også mine begrænsninger og i den grad mit dårlige helbred, så mindre kunne også gøre det.

Så nej vores græsplæne er ikke sløjfet, kun blevet mindre.


Vi har i de sidste somre nydt at opholde os under vores lille æbletræ, da der er dejlig svalt, og en fin udsigt over haven. Det var et oplagt sted at lave en hyggeligt krog. Vi har også erkendt at vi nok ikke skal have en ny hæk dén vej foreløbig, og derfor var tanken at indrette os efter det. Hvorfor gå i stå, over noget som har lange udsigter?

Bedet har en lidt speciel form, men det kommer af, at vi i haven har utrolig mange lige kanter, og kvadrater. Så da vi gerne ville bryde dét lidt, og få noget mere "rundt" ind i haven, samtidig med at det skulle passe til alt "det lige" - ja så blev det denne lidt sjove facon. Min mand har moret sig over min lille skitse-tegning, idet han mente det lignede det fabeldyr som var med i børneudsendelserne "Bamse på månen" - dét har nu faktisk ret i :-) Bedet har en helt lige kant, ned mod Hortensia-bedet og over bagtil over mod hækken - for at matche de lige kanter. Ellers er kanterne bløde og rundede.

På bagsiden og op langs siden mod vores rododendron, har vi sat et kastaniehegn for at skabe "rum". Vi syntes det er fint som en "bagvæg", og så kan det være støtte til planterne.


"Fødselsdags-barnet"

I dag kan jeg godt mærke det var en hård dag - for min dårlige ven helbredet :-( Det gør ondt så jeg kun kan gå forsigtigt rundt, og ellers sidde eller ligge. Pokkers osse....  Og her troede jeg, jeg passede på og ikke kastede mig ud i noget der var alt for hårdt.
 
Jeg havde ellers masser af hjælpere.... Min søde mand tog slæbet - og fjernede 2 trailerfuld græstørv, og gravede jorden under det igennem. Mine altid hjælpsomme svingerforældre kom også forbi med kaffekurven - alt var klar, og alt var medbragt. Min mor kiggede også forbi.. :-)
 
Ja - Lukla hjalp også da der skulle graves. Hun kunne fejre sin 3 år fødselsdag i går, og hvilken gave for sådan en lille hund. Våd og beskidt jord - det var vist fantastisk.
 
Og hvad skal der så plantes? Planen er at flytte - og blande, planterne fra de andre bede i haven. De er lige nu opdelt, så der i ét bed er Hosta, i et andet er Hortensia og i et tredie er pæoner. I dag vil jeg hellere have det blandet, men sådan ændre man sig jo.
 
 
Det bliver spændende hvordan det kommer til at tage sig ud, men ét er sikkert - vi får da også plads til en masse skønne nye planter, som vi længe har drømt om.
 
 
* Var du også i haven i weekenden?*

21 kommentarer:

 1. hej, jeg kom lige forbi din blog. Dit nye bed falder meget naturligt ind i haven, og jeg tror ikke, der vil være spor fabeldyr over det, når først planterne tager over. Synd at du skal døje med helbredet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej maria.
   Hyggeligt du kiggede forbi.. og tak for din hilsen.
   Jeg jeg tænker at linjerne bliver "visket ud" når det grønne kommer til sin ret.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 2. Meeget meget meget flot, pertentligt og romantisk på een gang.
  Det skal nok lykkes dig at skabe "Det Perfekte Bed":)
  Og sikke masse plads til evt flere forårsløg:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig mange tak Kristina... Jeg glæder mig også selv til at komme igang med det "sjove".. Og løg - er du vimmer der er plads til mange :-)
   Hilsen Susan

   Slet
 3. Jo jeg har også fået noget havearbejde fra hånden i går og i dag, har flyttet roser, hortensiaer og pæoner... måske ikke det helt rigtige tidspunkt, men med vand fra haveslangen det næste stykke tid skal det nok gå. Og ja man synes sådan man passer på og alligevel har man det dårligt bagefter, tror aldrig rigtig man lærer det helt...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne.
   Dine bede ser da også spændende ud... og sikke du da også har været flittig.
   Ja vi må have vandslangen frem, men "heldigvis" er der jo ikke så varmt i vejret.
   Om vi lærer det... hmmm.. jeg håber da stadig :-) Men sådan et rap over fingrene kan da mærkes, så måske der er håb.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 4. Det ser hyggeligt ud med et bed rundt ved æbletræet. Det bliver spændende at se din plantesammensætning :-)

  SvarSlet
 5. Det er muligvis ikke i Dalbysk format, men mindre kan jo også gøre det jeg kan da se at den grønne plæne får mindre og mindre til sin rådighed. Græs er vel heller ikke altid af det onde, eller den nemme løsning. Når man har hund er det jo også rart at den ikke altid går i bedene, men kan tumle sig lidt i det friske og bløde græs. Dejlige store hortensiaer I har.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik.
   Nej græs er bestemt ikke af det onde - og så er det bestemt skønt for hundene. De elsker græsset, ligesom jeg elsker de ikke altid har sorte poter. Og jeg syntes da også det er skønt med græsset - dét er da følelsen af sommer at gå rundt dér med bare fødder og nyde fornemmelsen.
   Ja - vores hortensiaer er pænt store. Nogen af dem blier flyttet nu, men valget falder vist på de små tror jeg.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 6. Det bliver spændende med dit Forlængs-Baglængs bed(for det er vel det dyr, der er tale om?)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret Sussi.... "Gonøf-gønøf øj" - som min mand kalder dén :-)
   Fortsat god dag.
   Hilsen Susan

   Slet
 7. Har lige fundet din blog - og hurra for det. Sikke da en masse inspiration.
  Men et spørgsmål håber jeg du vil svare på - dine fine bedkanter, er det nogen I har købt færdige eller???
  Mange hilsner fra helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle.
   Tak for din søøøøde kommentar :-) Det er bare så dejligt at høre du kan li hvad du ser.. Jeg håber du får noget inspiration du kan bruge. Jeg arbejder på et indlæg om bedkanterne - det kommer nok på sidst i næste uge.
   Mange hilsner og fortsat god søndag.
   Susan

   Slet
  2. Jamen så har jeg jo noget at glæde mig til.
   Og det ser godt ud - det nye bed...

   Slet
 8. Kære Susan, det bliver rigtig fin og hvor bliver det spændende når planterne kommer. En rigtig dejlig hyggekrog i får jer! Men altid træls at ens faste følgesvend sætter nogle begrænsninger. Jeg ved jo hvor meget du vil. Men så er det jo dejlig med godt hjælp af mand og familie. Mange kærlige hilsner Maria

  SvarSlet
 9. Svar
  1. Tak.... hvor er det dejligt at høre hvad I syntes. Jeg bliver SÅ glad.
   KNUS

   Slet
 10. Jeg husker tydeligt Forlænsogbaglæns som vi morede os over da min 25-årige var lille og jeg synes at formen på dit nye bed ved flagstangen er rigtig god - ligesom ideen med kastaniehegnet som "ryg".
  Jeg håber at har det lidt bedre nu? Din pjuskede hjælper er en rigtig charmetrold:o)

  SvarSlet
 11. FNIS Lisbeth... Hvor herliget.
  Tænk der er andre end os der kan huske denne underlige og finurlige figur :-) Ja tak - nu mange dage senere har jeg det bedre. Denne weekend har jeg virkelig haft hænderne i lommen... min søde mand har IGEN været den aktive.
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.