lørdag den 22. februar 2014

Have sæsonen er startet....

Ja nu er havesæsonen officielt i gang.....  Jeg har haft jord under fingrene.

Jeg luskede ud i Orangeriet igår og prøvede at få mig selv lidt igang. 1/2 time blev det til - og så var jeg klar til at kravle på sofaen igen. Men lidt har også ret - og jeg skal jo gerne være på toppe til 8 timer på benene mandag morgen.


Mit "nye" inventar blev taget i brug. En gammel stor skuffe, som er åben fortil, er genial som beholder og "potte-sted" for pottemulden. Den virkede perfekt til formålet, og når man som vi har små forhold, så må man nogen gange tænke utraditionelt. Kassen er et loppefund - godt spottet af min søde mand. 


Og hvad pottede jeg så? Jo - dhalia og staudeknoldene fra Claus Dalby´s sortiment ville jo gerne i jorden hurtigt. Så det måtte de jo hellere...  Det virkede også som et overkommeligt projekt. 
Det sværeste var faktisk at finde nogle egnede "navneskilte" i mine gemmer. Løsningen blev en urtepotte klippet i stykker - en grim løsning. 

Men måske nogle af jer kan fortælle mig hvor I køber jeres henne? Eller laver I dem selv? Til info, så har jeg ikke en gammel persienne som jeg kan klippe i :-)
Jeg har selvfølgelig de smukke smukke navnepinde i keramik fra Helle Nørby - men de er altså for fine til det her job.


Krukkerne med løgvæksterne står godt - og der sker fremskridt hver dag. Hvem der bare kunne huske hvad der var i hvilke krukker :-) (Dén dag manglede jeg vist også navneskiltene)


I haven går det også godt fremad. Selv vores nye bed foran huset begynder at vise sine løgvækster frem. Vi har ventet på dem - og frygtet det værste, men selvfølgelig må de komme senere end de andre, når de også er sat senere. 


Til sidst må jeg lige vise jer, hvad vi faldt over på Grønttorvet i dag. To utroligt fine søjleformede buksbom - utrolig store og utroligt billige. Det var et godt fund. 

* Jeg håber også I har fået lidt tid i haven i denne uge - eller måske her i weekenden? *

31 kommentarer:

 1. Hej Susan
  Dejligt du har fået skudt havesæsonen igang, også selv om du må ta det i små bidder. Du er tidligt på banen med dahlia knoldene, jeg har slet ikke overvejet hvilke jeg skal anskaffe endnu ;)
  Smukke buskbum søjler du har købt, der var heldet vist med dig. Jeg håber du er på toppen igen til mandag ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi.
   Jo lidt tidlig er jeg - men det bekymre mig nu ikke :-) Jeg har nemlig lært at købe knoldende når de er der og at de har det for varmt inde i huset. De har det bedst i drivhuset - og så kan de lige så godt komme i jorden.
   Men der er mange at vælge imellem - og jeg har slet ikke købt alle dem jeg skal endnu :-)
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 2. Kære Susan. Dejligt at du er på vej op igen. Sikken en dejlig skuffe I har til at plante i. Sådan én vil vi gå på udkig efter.
  Vi køber vores planteskilte ved Zinkbakken.dk. De er 2 x 24 cm og koster 3,50 kr. hvis du køber mange... og tro mig, det kan du lige så godt gøre fra starten. De findes også lidt mindre. De er galvaniserede og man renser det gamle navn af med sprit og så er de klar igen.
  Mange hilsner fra Eliane.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eliane. Tak for tippet med Zinkbakken.dk - jeg må lige kigge på hjemmesiden.De har mange fine ting - og jeg har de sidste år lovet mig selv at nu skulle jeg have nogle flere zinkbakker.
   Skuffen fandt vi på et loppemarked.... måske vi falder over flere en dag. Hvem ved om vi har nogle med til vores loppe-salg til Åben have & Orangeri
   Fortsat god weekend
   Susan

   Slet
 3. Hej Susan

  Jeg har som dig tidligere skrevet planteskilte på diverse afskyelige ting, men nu har jeg fundet løsningen for mig.
  Funktionelt og kønt at se på.
  Malerpinde males med sort tavlelak, klippes/saves evt. i passende stykker lige klar til at skrive på med hvid tusch. Har fundet en hvid chalk marker der skriver skønt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Malerpinde er en super god ide... Jeg har brugt den tidligere, men dét havde jeg jo helt glemt. Jeg brugte dem i krukkerne med krydderurter.... og de fik så fin en patina. Jeg malede dem ikke, men ideen med tavlelak er super fin.
   Fortsat god weekend
   Susan

   Slet
 4. Kære Susan. Hvis ikke du vil bruge for mange penge på skilte til forårsarbejdet, kan du i Cchobby købe en større stak ispinde til stort set ingen penge - uanset størrelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dén kender jeg ikke... jeg må ind og kigge. Måske der er andet godt man falder over.
   Tak for tippet.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 5. Hej Susan,
  Det er meget tidligt at du lægger georginer. Pas på ikke at vande dem for meget, så rådner de altså. Men ikke desto mindre vil jeg da håbe, at det lykkes for dig - har du blandet vermiculite eller grus i jorden? Det er jeg begyndt på, særligt i såmuld, og det virker virkelig godt.
  Jeg køber helt klassiske hvide planteskilte i Jem & Fix. De koster vist omkring 25 kroner for 75 stk og jeg skriver så på dem med en vandfast tusch, der senere kan tørres væk med sprit og skiltene bruges igen. Helles forslag er heller ikke dårligt. Bare pindene ikke rådner.
  Smart jordkasse og skønne, skønne buksbom!
  Fortsat god bedring,
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mathias.
   Ja - jeg er tidligt igang :-) Som jeg skrev til Heidi, så har jeg lært af erfaring at jeg skal købe dem når de er der, og hvis de så skal vente for længe inden de skal i jorden, så bliver de altid dårlige for mig. Så den bedste måde for mig at opbevare dem, er i Orangeriet. Hvis frosten skulle komme, så må jeg tage mig lidt af dem - men jeg tror ikke der kommer en hård omgang mere.
   Og jorden - den er tør og let. Forestiller mig at de ligger lige så godt i potterne som i posen, nu får de bare ikke lys, da de er dækkede.
   Men jeg er slet ikke færdig - jeg har vist en aftale med utallige flere dhaliaer inden sommeren sådan rigtig går i gang.
   Skilte fra Jem & fix - endnu et godt foreslag. Jeg kan godt li at de kan genbruges mange mange gange.
   Tak for din hilsen - jeg er på vej mod toppen :-)
   Skøn weekend til dig
   Mange hilser fra Susan

   Slet
 6. Skønt at du har fået taget hul på forårsglæderne, lidt har også ret. Jeg ville nu heller ikke tøve med at lægge dahliaknolde i potter, det er bare med at få dem i gang, så der snart kan nydes blomster til skønne buketter. Jeg har flyttet alle mine vinteropbevarede planter i drivhuset for godt en uge siden, og kan godt afsløre at de nyder lyset.
  Jeg har også et bud på fine navneskilte, ved ikke om du kender dem, de er fra Birgitte Husted Bendtsen, hende der har skrevet bøgerne om floks og geranium. http://www.birgittehustedbendtsen.dk/www.birgittehustedbendtsen.dk/Planteskilte.html
  Håber at du er helt frisk igen til mandag. Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ihhhh hvor er der bare mange gode ideer her.
   Jeg må helt sikkert ind og kigge på Birgitte´s også... Vi har vist ikke mødt hende, men... nogle af de andre involverede i de fine bøger.
   Herligt at du er enig med mig, og siger det er helt ok at sætte dahlia nu. Jeg er helt overbevist om at det er det bedste for dem her hos os ihvertfald... og jeg skal helt sikkert sætte mange mange flere.
   Ja planterne går ret vild når der kommer lyse timer til dem - der sker nærmest mirakler på få timer - naturen er vidunderlig og forunderlig.
   Og tak for tanken Anette - jeg håber også :-)
   Mange hilser og god weekend
   Susan

   Slet
 7. Håber, du snart er frisk igen! - Sikke nogle fine søjlebuksbom. De er super flotte!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente.
   Ja tak.... det går planlagt. Jeg kender jo turen - og kender "tidsrammen".
   Jeg syntes også det var et godt fund med de buksbom. De skal bare vokse lidt til - så de ikke ser på klippede ud, så er de perfekte :-)
   Skøn weekend til dig.
   Susan

   Slet
 8. Hvor ser det dejligt ud - det hele :-) Man kan godt mærke at der er lidt forår på vej og jeg har da også været en smule tid i haven :-) Håber at du er på dupperne igen- om snart .-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte. Ja jeg er helt kuldret... solen der får magt, og fuglene der synger. Jeg glæder mig så utrolig meget til foråret.
   Det er så skønt at komme ud og kigge, fjerne lidt gran, rydde op og gøre klar - og lægge planer.
   Mange hilsner og skøn weekend
   Susan

   Slet
 9. Hej Susan!
  Ja det er helt vildt skønt at få jord under neglene igen, skønne buksbom du har fået dig, dejligt syn af forår og jord. Jeg er også begyndt at grave, forhavens græs er nu snart helt væk, og ideerne pibler frem sammen med foråret, det er så forfriskende. Jeg skal kun plante skilte i køkkenhaven, og det bliver zink skilte som jeg klipper på mandens blikværksted. Har lavet prisskilte af zink, som jeg har klippet huller i, og bundet fast på det udendørs binderi.Teksten står med vandfast tusch.
  Ha en skøn søndag
  Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender følelsen så godt Anette... Hvordan foråret får det hele til at krible - i både fingrene og i alle tankerne. Der bliver lagt planer og tænkt både stort og småt...... :-) Nu kommer virkeligheden, og vi må se hvad vi når af det hele.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 10. Man må indrette sig, må man. Smart skuffe I har fundet. For ikke at tale om buksbomsøjlerne. De kan tilføre enhver have stil. I vist nogle geniale ting-findere.

  Nu er jeg så nødt til at spørge: Er jeres orangeri opvarmet? For at lægge dahliaknolde ALLEREDE! I er modige. Vi er trods alt kun i februar, hvor vi stadigt kan få frost både dag og nat. Jeg skal vist ned i kælderen og kigge til mine knolde. Kan for øvrigt heller ikke helt huske, hvor mange jeg har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tingfindere...... ja dét er vi :-)
   Jeg tror nu ikke jeg vil sige at vi er modige Nette - jeg vil måske nærmere sige at vi optimister og afslappede :-) Langtids vejrudsigten lover ikke frost - og skulle det ske, så kan potterne nemt flyttes.For nej Orangeriet er ikke opvarmet - det er tørt, og så luner det godt op så snart solen er fremme.
   Vi tror på det går...... men tak for dine bekymringer :-)
   Mange havehilsener fra Susan

   Slet
 11. Hej
  Vil så ønske at jeg havde grønne finger men det har jeg bare ikke har købt så mange boger om gardering men det hjælper bare ikke :) men det er dejligt at følge med dine grønne finger :)
  Kram og god solskins søndag !!
  Diana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Diana.
   Tro mig.. mine grønne fingre er kommet med årene. Man kan få en masse gode ideer og fif ved at læse i de bedste af havebøgerne - men jeg tror på at man skal ha fingrene i det for at lære :-) Så bare klø på - start med hvad der er mest simpelt, og så skal det nok komme.
   Håber du have en god solskins søndag.... tror sørme ikke jeg så solen her??
   Mange hilsener fra Susan

   Slet
 12. Hej Susan.Er da helt misundelig på den flotte skuffe din mand fandt på loppemarkedet.........og den er bare perfekt til pottested.Er det CD jord du har brugt?
  Har selv lige pottet 20 pelargonie stiklinger om i større potter..........og kunne da godt have brugt sådan en skuffe.
  Er spændt på hvor dine flotte søjle buskbon skal stå.
  Du har fået så mange gode tip ang.navneskilte..........så det undlader jeg,
  Men der var da nogle jeg også godt kunne bruge.Vi har de skønneste vejr her hos os.........så dejligt at få ryddet lidt op i både udestue og drivhus.
  Håber du er ved at være ovenpå igen Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Måske vi skulle prøve at finde flere af de "jord-skuffer" på loppemarked? Noget siger mig at der var én mere....
   Jorden er ikke CD jord - for det havde Bilka jo selvfølgelig ikke klar/hjemme endnu. Men i næste uge skal det hentes.
   De to buksbom er ikke "placeret" endnu - men vi tænkte at det ikke kunne gå helt galt til den fine pris. Vi kan godt lide dem som lidt højde i bedene, men de er også super flotte i krukker, og især foran Orangeriet gør de sig rigtig godt.
   Og tak... Jeg nærmer mig hverdagen igen. I dag har jeg holdt mig vågen hele dagen - hvilket er stort. Nu håber jeg bare kadaveret ikke føles som en på 92 år imorgen igen :-)
   SKØNT at høre I har være i drivhus i dag...... foråret kan bare komme an ikke :-)
   KNUS

   Slet
 13. Det trækker vist i os allesammen efter forår, og med det fine drivhus er det bare at potte dahlier, jo før kommer der jo blomster i haven. NB Hold lige dine nye buksbom i karantæne fra resten af populationen, de kan være inficeret, det er lidt hård når man nu gerne vil se dem i brug på rette sted, men desværre et nødvendigt forbehold.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik.
   Herligt med én mere som ikke bliver bekymret over at vi potter dahlier nu :-)
   Men hvordan syntes du vi skal sætte de nye buksbom i karantæne?? Skal vi fjerne dem - og hvor længe? Eller skal vi behandle dem med noget eller??
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
  2. Kære Susan.
   Jeg har engang læst, at man skal sætte nyindkøbte buksbom for sig selv et par uger, for at sikre sig, at der ikke er sygdom i dem.
   Sælgeren kan sprøjte dem med noget, så de ser raske ud et par uger.
   Man kan ikke sprøjte med noget for at undgå at de bliver syge.. Sygdommen er luftbåren, så de skal nok stå et godt stykke fra de gamle planter.
   Det er flotte store planter du har købt. Held og lykke med dem.
   Mange hilsner fra Eliane
   PS. Hvis I har god erfaring med at potte Jeres dahlia nu, skal det nok gå. Jeg tror ikke vi får mere vinter i år.
   Vi tager vores dahlia ind i potterne om efteråret og lader dem stå i den frostfri udestue hele vinteren. Til marts tager vi dem frem og skraber den gamle jord af og giver dem ny CD krukkemuld. Det lærte jeg på en blog engang.

   Slet
 14. Det er så fantastisk å se det spire og gro!
  Kjenner det kribbler i fingrene etter å starte jeg også:)
  Har fått ryddet og raket litt ute, har nesten ikke hatt snø så langt i vinter.

  Fin ny uke til deg!

  SvarSlet
 15. Hej Susan, du kan købe planteskiltene hos Zinkbakken.dk, de kan genbruges igen og igen :-)

  SvarSlet
 16. Hej Susan Det var en smart ide med en gl. Skuffe til jord. Der er da rigtig kommet gang i potteriet, det er jo dejligt når vi kan starte på det. Håber du har det bedre idag. Kan godt forstå du faldt for buksbom søljerne. Hvor er de flotte, og det er altid godt med gode tilbud :-)

  SvarSlet
 17. Hvem der da bare boede nærmere grøntorvet. Altid så hyggeligt at følge med I ord og billeder. :-)
  Kh Birgitte

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.