fredag den 22. februar 2013

Frø & forår

Nu skal jeg altså snart igang med at så.... tror jeg da nok.
For jeg indrømmer gerne, at det der med korrekte tidspunkter for at putte frø i jorden, er en videnskab som jeg endnu ikke helt mestre.


I dag kom posten med en lille pakke fra Frøbutikken. Her havde jeg bestilt Voksurt og Sommerasters, og de kom i de fineste små kuverter... med plantevejledninger.

Indholdet har jeg glædet mig til - men selve pakken var også utrolig indbydende. Pink kuvert, med de skønneste frøkuverter inden i. Fin snor og en lille fugl.... sikke en sjæl der må være i sådan en firma. Skønt ikke. Her må være et.. eller flere.. mennesker der ikke bare sælger frø, men som har et æstetisk øje og som ved hvad dén slags betyder. Det er guld værd hvis du spørger mig.

En lille hilsen fra butikken havde også sneget sig med i pakken - en kuvert med ærter.


De andre frø som jeg skal muntre mig med, har jeg fået foræret af søde og gavmilde mennesker som jeg har mødt på facebook i en plante-bytte-gruppe. Fantastisk siger jeg bare.... Jeg havde ikke stor succes med mine frø fra sidste år, så desværre havde jeg ikke noget at bytte med. Men det betød ikke noget - og portoen måtte jeg ikke engang selv betale!!

Jeg har været så heldig at få frø af Staude Salvie, Ridderspore, Stjerneskærm, og Stormhat, og nu starter udfordringen så... såningen :-)

Heldigvis findes der jo et utal af gode steder at søge information....og tror mig - jeg har været på de fleste af dem. Men hvad gør man så når de kloge havemennesker ikke er enige? Tja - jeg holder mig til de informationer som flest af dem kan blive enige om - og så håber jeg, jeg forstår det rigtigt hvad de skriver.


Hvad betyder fx. "såes inde"? Er det inde i stuetemperatur, inde i et køligere rum på måske 15-20 grader eller er det i et drivhus? Opvarmet eller uopvarmet?
Og hvad med "må komme ud når frosten er væk"... er det "ud" som i "ud i drivhuset" eller er det "ud" som i "ud og ned i jorden"? Mulighederne er mange.... for mig. Men altså, hvor svært kan det være? Måske jeg ikke skal tænke så meget over det.. og bare så dem smidt i jorden :-)

Og jeg glæder mig... :-)
Jeg glæder mig til at få jord under neglene, mærke duften af den fugtige jord - og til at indtage mit plantebord i Orangeriet igen. Det er alt for længe siden.

*Rigtig god weekend derude*

16 kommentarer:

 1. Jo - det kan godt være kringlet at forstå diverse frøvejledninger :O)

  'Sås inde' tolker jeg som i almindelig stuetemperatur. Endelig ikke mere end 20 grader - helst lidt mindre.

  'Må komme ud (i haven)når frosten er væk' tolker jeg som når natte temperaturene ikke kommer under 12 grader!Og i drivhus når natte temperaturene ikke kommer under de 7-8 grader....men sættes beskyttet under feks fiberdug.

  Så er der sås inde og sås ude. Sås inde betyder forspires (tyvstarte) fordi jorden stadig er for kold at så i.
  Samme frø sås ude i maj når jorden er 'lun' nok. osv. osv. Men Sanne - det kommer med øvelse ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa Susanne.
   Tusind tak for dine indput og "fortolkninger" :-)
   Dém vil jeg skrive mig bag øret.
   Ja.. jeg ved det jo godt - øvelse gør mester.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 2. Jeg forstår godt at du spørger for det er meget bredt formuleret og jeg formoder at det er på foræringsfrøene det står? De svarer dig forhåbentlig her, men jeg vil opfatte sås inde er sås og spires i stuetemperatur - lige meget om det er drivhus elller vindueskarm. Ud når frosten er væk - vil jeg tolke som tåler udplantning i haven eller i krukker i haven når der ikke er fare for nattefrost. OG når du har lune dage i drivhuset kan du flytte småplanterne ud sådan midtvejs i forløbet - den største fare er nattekulde, men der kan du tage visse forholdsregler som overdækning med fiberdug eller sterinlys eller en varmeblæser når det er ustabilt.
  Jeg har selv tænkt på formuleringer i de indlæg jeg har skrevet om beskæring for jeg kan godt blive bange for at være for konsekvent fordi havedyrkning handler meget om for meget og for lidt eller for koldt eller for varmt o.l.
  God fornøjelse med såningen, du kan med fordel læse mere på HAVEFOLKET de har lavet glimrende vejledninger til såning af de forskellige typer frø:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Tusind tak for dit svar... (Uha hvor er det godt at have kloge havefolk som dig og Susanne til at hjælpe :-) )
   Faktisk så er det på div. hjemmesider og salgs-sider jeg har læst disse formuleringer... og meget af det er nok logisk nok... for langt de fleste. Men jeg vil jo gerne gøre det så godt. Søde folk har foræret mig frø - og så vil jeg så gerne at det lykkedes :-)
   Jeg har suget til mig på HAVEFOLKET - og de har glimrende vejledninger. Men alligevel.. så var have-novicen hér ikke sikker :-)
   Igen Lisbeth - tusind tak.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 3. Dejligt med frøpost og så i fin indpakning. God weekend til dig.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette.
   Håber du har haft en god weekend også....
   Jeg har jo nydt at se din blog på VINTAGE INTERIOR BLOGS
   http://vintageinteriorblogs.blogspot.dk/
   Skønt indlæg.
   Ja.. Nu er selv sne-elskeren hér klar til forår.
   Knus Susan

   Slet
 4. Sikke fin indpakning af frøene fra Frøbutikken - man får jo helt lyst til at købe noget :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er SUPER fine.. og jeg glæder mig til at se hvad frøene gemmer. De kom 2 dage efter jeg bestilte.. det er hvad jeg kalder hurtig levering.
   Fortsat god aften.
   Hilsen Susan

   Slet
 5. ¨Hej Susan.Ja! det er lidt af en jungle at finde ud af, når man er ny ud i frøsåning.Men jeg synes Lisbeths råd med at kik
  Håber det lykkes for dig i år.God weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa Jette.
   Tak for din hilsen.
   Ja - du kan tro jeg er glad for de svar jeg har fået.... Mon ikke der er håb for mig.
   Mange hilsner og fortsat god aften.
   Hilsen Susan

   Slet
 6. Rigtig god fornøjelse - det bliver sikkert fantastisk :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sussi.... Jeg håber :-)
   Hilsen Susan

   Slet
 7. Frøbutikken er en SKØN forretning med sjæl og varme. Bare klø på med såningen, de gode råd har du allerede fået. Noget mislykkedes, pyt med det! Til gengæld er der andre ting der lykkedes i så stor stil, at du kan forære til højre og venstre. Min bedste erfaring er helt klart at jeg ikke behøver at tømme frøposerne hvert år, hvis jeg også skal ha' plads til alle de udpriklede småbørn.
  Voksurten er iøvrigt skøn, og i sensommeren kan du høste masser af frø til uddeling.
  Rigtig god fornøjelse :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis.
   Tak for din hilsen...
   Du gemmer frø fra år til år? Det vil jeg tænke på... for der er nok meget mere end jeg kan bruge - og det selv om jeg ikke har så meget at så.
   Ja Voksurten glæder jeg mig sært meget til.... Den er så fin, og jeg kan forstå den er rigtig god i buketter. Det er lige mig.
   Og så håber jeg at have frø... til efteråret.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 8. Jeg er dansk mester i at så. Husker at vande, nusse og pleje de første par uger.. Og så går det galt! Jeg glemmer dem. Glemmer at vande, kommer pludselig i tanke om dem, får plantet om og smidt ud... Jeg har taget livet af så mange små frøplanter, at det giver helt dårlig samvittighed. Men omvendt har jeg opdaget hvilket der er hårdføre og hvilke der ikke er :o)
  Og så bliver der købt lidt rundt omkring i planteskolerne til en alt for dyr pris, for vil jo ikke undvære dem alligevel...
  I år har jeg droppet frøene. Må nøjes med det andre har husket at holde liv i og betale hvad det koster. *suk* Engang lykkes det måske ;o)

  Rigtig god fornøjelse med foråret.
  Knus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lise... Du er bare herlig.
   Aner endnu ikke hvor det ender med frøene... de ligger ligesom stadig i bakken, og ikke i jorden. Men omvendt så er der jo masser af sne. Så måske jeg er undskyldt - endnu.
   Knus Susan

   Slet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.