Junior Orangeri - Inspiration og montering.

Godt begyndt er halv fuldendt... er det ikke det man siger? Vi har i hvert fald gjort os mange tanker omkring hvordan sådan et projet her skulle forløbe, og det har jo i sig selv været "en rejse".

Rejsen startede med Claus Dalby´s tv-udsendelser "Drivhus drømme". For efter at have set dem... så var vi helt solgt. Vi måtte have et drivhus...!! Claus Dalby er en mester i at finde de små fantastiske steder som folk gemmer bag hække og hegn, og hans tv-udsendelser, bøger og blog, er meget inspirerende. Man bliver let fanget af stemningen - ja vi blev ihvertfald.


Claus Dalby´s skønne bog Drivhus drømme.
Billedet er lånt fra hans hjemmeside http://www.clausdalby.dk/p/bger.html
Den hvilken slags drivhus skulle det være? Det skulle være noget specielt, dét vidste vi - men ellers nåede vi ikke at tænke så meget over det. For der gik ikke længe før det nærmest kom springende ud af en reklame... Pavillion Danmarks Junior Orangeri. 

Vi så Orangeriet "live" i Byggecentrum Middelfart og efter også at have tale med Pavillion Danmarks kyndinge personale, var vi slet ikke i tvivl.

Vi syntes rigtig godt om netop den model, da det i vores øjne er den perfekte stil til vores hus - og så fordi vi elsker det udtryk som det har. Der er højt til loftet, en passende størrelse og så har det den flotte tagdekoration. Tanken er at bruge det som en slags "havehus", så vi kan forlænge sommeren lidt i begge ender. Et sted hvor vi kan slappe af, og nyde regnens trommen på glasset, på en ellers lun sommerdag - men også et sted hvor jeg kan få styret min lyst til at få lidt pottemuld under neglene.

Planlægningen og tanker om placering gik i gang... sammen med opsparingen :-) Og en dag faldt det hele i hak... og Orangeriet blev bestilt.Vi havde selvfølgelig anmeldt og fået godkendt byggeriet til kommunen, som det jo kræves når man bygger over 10 m2. Men ellers var det jo bare med at komme igang med at planlægge.
Her ses stedet i haven, hvor det skal stå. Vores gamle pæretræ, som før stod bagerst i haven, stod ikke til at redde alligevel, og derfor måtte det lade livet i denne anledning.  Æbletræet i forgrunden vil vi helst ikke undvære, og vi vil derfor placere Orangeriet ind under det.


Der blev markeret lidt løseligt op - inden gravearbejdet gik i gang. Og hækken og stenene blev fjernet. 


Jorden er fjernet, og sandet er lagt på i stedet .... Og ja, vi skulle jo lige tjekke hvor mange havemøbler der kunne være "derinde" :-)


Så blev sandet vibreret, inden der skulle rettes af til fliser.


Fliserne som vi har valgt er 30 x 30 cm beton fliser. De bliver lagt som en stor kvadratisk firkant, og der bliver derfor også en lille sti hele vejen rundt om orangeriet. Praktisk og pænt syntes vi.Så blev fliserne lagt, og vi mangler nu kun at få støbt kanterne. Bundrammen til Orangeriet er også blevet samlet - for det skal nemlig støbes fast i samme gang. 

Vi tænkte længe over hvordan vi kunne støbe Orangeriet fast, så det også blev pænt at se på. Løsningen blev, at vi borede huller i fliserne, for at få så intakte fliser som muligt.


Da hullet var boret, kunne vi let løfte flisen op, og derefter grave et passende hul i sandet neden under. 


Hullet blev fyldt med beton......


......stenen lagt på plads igen - og til sidst blev hjørneprofilerne fra bundrammen sat i hvert deres hul. Hullerne i fliserne fylder vi med fugesand.


Nu skulle det helt stå godt og sikkert dér i mange mange år :-)

Så var vi endelig klar til at gå igang med at samle Orangeriet.
Vi nærstuderede de medfølgende vejledninger flere gange, og trøstede os med, at når vi kan samle et helt IKEA køkken, så kan vi også samle et Orangeri. Og vi fik ret :-)

Ærligt.... vejledningen ser noget uoverskuelig ud, men når man tager én side, og én "øvelse" af gangen, så er det bestemt meget mere overskueligt.

Her er billeder af arbejdet som det skred frem......

 
Først samlede vi siderne.
Det er rimeligt simpelt at samle profilerne - men man skal huske at isætte ekstra bolte i de forskellige dele, hvor der er behov for det. De skal bruges senere, og det er ikke let at rette op på manglerne til den tid.Det er også allerede nu, man skal have gardingliderne ind i profilerne. Glemmer man det, skal hjørnet skilles af igen... og dét er ikke let. 


Så skal tagprofilerne på - og det begynder minsanten at ligne et Orangeri.


Stedet hvor man samler de to overliggere, drillede lidt. Vi måtte samle dén del med løse bolte, indtil alle stivere i siderne var monteret, og først derefter forsøgte vi at samlet det helt. Samlingen blev dog aldrig helt tæt, men vi tætnede det efterfølgende med silicone.

I forbindelse med, at der monteres stivere imellen de forskellige profiler - de sorte kryds, bruger man en alu-liste som hjælp til at holde skelletter i den rette facon. Vi måtte løsne flere bolte i forskellige samlinger for at få denne hjælpeliste monteret.


Det boomerang formede beslag måtte vi presse lidt sammen for at få det i en vinkel der passede til profilerne.


Så er der monteret stivere i  "væggene".


Og endelig.... tagdekorationen :-)


Det var spændende at komme igang med glasset. Meget hurtigt kunne man fornemme "drivhuset" når man stod under taget. Gummilisterne var nemme at arbejde med, men dem der skulle holde glassene i taget, oven over karnappen var lidt svære at få på plads. Der var langt derop!!


Og så tilsidst.... døren bliver monteret.

Generelt syntes vi, at det var nemt at samle Orangeriet. Men samlevejledningen var meget mangelfuld, og vi undrede os da også undervejs, over at flere oplysninger manglede og andre informationer som kunne hjælpe, til en let montering ikke fandtes. Så tit måtte vi ty til den udemærkede dvd, for at få hjælp.

F.eks. syntes vi det  ville der være skønt hvis alle profilerne var mærket med deres "model nummer". Da ikke alle profiler ligner 100 % dem, som vises på billederne i papirvejledningen eller i vejledningsfilmen.

Vi manglede også et forboret hul i en profil, da det var at se på tegning, og i film..... det lavede vi selv.  

Pavillion Danmark har en rigtig fin service, og det er også muligt at ringe og få vejledning af en montør, hvis der er spørgsmål til monteringen. Desværre for os - så var det midt i Påsken vi kunne bruge de gode råd. Og så måtte vi jo hitte på selv :-)

Så opfordringen om at lave samlevejlednineg bedre, er hermed givet videre til Pavillion Danmark :-)

Men ud over de små "problemer", så var det bestemt let at gå til. Problemer var ikke uløselige, men snare til irriation. Og det skal ikke overskygge glæden ved det færdige Orangeri - for vi er UTROLIGT glade for det.

Så hold dig ikke tilbage.... hvis du bliver bare halvt så glad for dit kommende Orangeri, som vi er for vores - så bliver det godt. 


15 kommentarer:

 1. wauuu hvor er det flot - hooold da op....
  Fin fin hjemmeside - tak for kigget - vil kigge forbi igen...:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Birgitte.
   Du er meget velkommen herinde.... det er kun hyggeligt med besøgende - og især dem af jer der lægger en kommentar en gang imellem.
   Hilsen Susan

   Slet
 2. Hej
  Jeg har lige opdaget din blog.
  Vi har også fået drivhus her i foråret. Det er fra Willab Garden og vi er rigtig glade for det, men vi oplevede de samme problemer med uoverensstemmelse mellem samlevejledningen og virkeligheden, men det gik da med vores sønners hjælp.
  Vores hus er på en 80cm mur og 23 kvm stort, vi bruger det selvfølgelig til planter, men nok mest til ophold.
  Hilsen Lene

  SvarSlet
 3. Super at kunne følge jeres Orangeri projekt skal selv i gang til sommer , det ser rigtig godt ud hos jer!

  SvarSlet
 4. Hej.
  Tak for god inspiration med denne blog.
  Jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan i har fået stillet / fastgjort den lodrette flise rundt og det vandrette fliseareal? Hvad er det for noget trådnet som ses på billeder? Nu har i haft fliserne liggende nogle år, hvad er jeres erfaring med hensyn til holdbarheden med den lodrette flise?
  Hvor mange m2 er jeres orangeri?
  Hilsen Karsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten.
   Tak for din hilsen.... og beklager det lidt sene svar.
   De lodrette fliser står helt fint :-) Trådnettet som du ser er en tynd armeringsjern som er brugt for at holde på kanten, og i dette tilfælde var det vist resterne af en gammel hvalpegård. Småtmasket og i tyndere materiale.
   Fliserne vi har brugt (til både kanten og "dækket") er 30 x 30 cm. Men da disse fliser ikke var store nok til både at lave kanten op - og til at støbe ned, så har vi på den nederste del brugt gitteret for at supplere. Der stikker 15 cm af flisen op over støbemixen - og 15 cm flise + 15 cm gitter under støbemixen.
   Flise og gitter er støbt fast med en "kile" af skøbemix på hver side. Altså facon som en vulkan hvor flisen stikker op i toppen. På den måde vil trykket fra flise dækket ikke skubbe kanten ud.
   Eneste udfordring vi har haft er når myrerne underminerer fliserne på "dækket". Der har vi taget er par fliser op, og lagt lidt mere sand under. Men det har jo ikke noget med kanten at gøre.
   Jeg kan ret godt li´ ideen med at have en trappe op, bede foran, og kanten rundt - det syntes jeg er ret fint.
   Orangeriet er 11 m2.
   Håber du jeg har kunne forklare hvad vi har gjort, godt nok. Min mand har en ide om at lave en lille tegning af det... hvis du har lyst. Den kunne jeg vise i et blog indlæg.
   God fornøjelse med jeres byggeprojekt - og god weekend.
   Susan

   Slet
 5. Hej Susan.
  Super forklaring. En lille tegning/skitse vil være helt perfekt :-).
  Kan du beskrive kort i hvilken rækkefølge arbejdet med sand / gitter / støbearbejde / fliser er udført?
  PS: vi har også købt et junior orangeri (udstillingsmodel)
  Hilsen Karsten

  SvarSlet
 6. Hej Susan.

  Jeg følger ivrigt med på din blog, og har gjort det i mange år :)

  Til foråret er det ENDELIG min tur til at få et orangeri - YAY - og det bliver i stil med jeres :)

  Jeg skal selvfølgelig også have det indrettet, og der er jeg RET vild med det plantebord i træ du har i dit orangeri. Det ligner at det er skræddersyet til formålet? Er det korrekt? Eller har du været så heldig at kunne købe det et eller andet sted?

  De bedste hilsner fra Kira / Frøken Leth

  SvarSlet
  Svar
  1. <3
   Kære Kira
   Havde helt glemt din hilsen her..... sorry jeg aldrig fik svaret.
   KNUS Susan

   Slet
 7. Hej Susan
  Jeg har lige købt et junior orangeri magen til dit, og jeg har nærlæst og kigget på dine billeder af, hvordan I satte det op. Det ser helt fantastisk ud - jeg vil ønske, at mit kommer til at blive lige så smukt.
  Jeg har aldrig før haft et drivhus før, og da mit drivhus ikke kommer til at kunne stå i læ noget sted, er jeg interesseret i, at det kommer til at stå godt og solidt.
  Jeg kan se, at den måde I har støbt drivhuset fast på er en anden, end den metode Pavillon Danmark viser i deres vejledning. Har det fungeret godt? Tænker du, at det også vil kunne fungere, hvis der er mere vind?
  Tak for en inspirerende blog.

  Venlig hilsen
  Lene Buch

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   ihhh hvor dejligt for jer... STORT tillykke.
   Ja vi er super glade for vores - og det har vi været fra dag 1. Det står virkelig godt og støt, og det har endnu ikke rykket sig i de storme vi har haft.
   Jeg ved faktisk ikke hvad de anbefaler af montering...... og jeg kan ikke huske hvor vi kom på denne ide. Men det fungerer rigtig godt og jeg syntes det er både pænt og praktisk.
   Jeg ved ikke og kan af gode grunde ikke love at det vil være okay hos jer.
   Håber det lykkedes - og at du vil fortælle hvordan det går.
   Rigtig god fornøjelse med jeres nye dejlige sted.
   Susan

   Slet
 8. Hvor er det smukt, det giver helt sikkert mere brænde til mit drømmebål :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din søde hilsen. Jeg håber dine drømme bliver til virkelighed... og at du vil varme dig ved glæden over dit eget glashus.
   Mange hilsner Susan

   Slet
 9. Hej Durups
  Har jo efterhånden kikket denne side mange gange i årenes løb, men sjovt nok er den lige pludselig blevet endnu mere spændende ...
  Jeg kan se I fik jeres sat op i Påsken...det er jo et fantastisk tidspunkt.
  79 dage.....
  Knus Sanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja du kære..... Påsken er også helt perfekt, og måske det er "ment to be" :-) Lige om lidt......så er det påske. Vi glæder os.
   KNUS

   Slet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.