mandag den 30. september 2013

Vores nye bed - Del 1

Jeps - så kom weekenden med både godt vejr, tid og energi, og det betød at planerne om det nye bed nu skulle føres ud i livet.


Det var en udsædvanlig smuk lørdag morgen - helt ud over det sædvanlige, og det var ikke svært at finde haveglæden frem. Gummistøvlerne kom på, haveredskaberne kom frem - og så var det bare at betragte græsplænen for en sidste gang.... den skulle jo senere blive betragtelig mindre.


Vores forberedelser har ikke inkluderet tegninger og opmålinger, men vi vidste alligevel hvor bedet skulle være. Så vi startede morgenen med at mærke op og så var det bare at starte ud med spaden.


Min søde mand gik i gang med spade og greb - og græstørven blev læs for læs kørt væk. Her trådte min søde svigerfar til med sin hjælpe og han agerede vognmand. Det var effektivt arbejde - og efter 4 timer havde vi 12 kvadratmeter græsplæne mindre.


Men spørgsmålet er jo også om vi har fået 12 kvadratmeter bed mere, eller om vi har fået tilsvarende mindre græsplæne. Det kommer vist an på hvordan man anskuer begrebet haveglæde.
Der er slet slet ingen tvivl om at mange syntes det er ret fjollet dét vi gør. Tænk at fjerne sin pæne græsplæne - bare for at bytte den ud med noget så arbejdskrævende som et staudebed - og så ganske frivilligt i øvrigt.


Men sagen er jo den, at det er dét vi gerne vil og det vi drømmer om. Og så er der jo den lille detalje - at den måde som vi vil tilplante bedet på, gerne skulle ende med at gøre det mindre tidskrævende end græsplænen. Vi planter tæt, og så er der altså minimalt af lugearbejde - kun nydelse. Og jeg er IKKE i tvivl - vi har fået mere bed, og jeg elsker det.


Med tørven fjernet, kunne vi se den go´e jord neden under. Fin jord, men hård efter de mange år under græsset. Det blev gravet igennem, og SÅ kom jeg på banen med kultivator og spand, for at rense jorden. Ja - der var egentligt ikke meget at komme efter, og det skulle da også være pokkers om man ikke kunne ha lov til at være heldig nogen gange :-)


Da det sidste læs græstørv blev kørt på genbrugspladsen, blev traileren fyld med god kompostjord på hjemturen. En jordforbedring var vist på sin plads, for både det nye bed og vores magnoliebed. Det bliver vist ikke nemmere end når alt er endevent og tomt alligevel - og de nye planter skulle jo gerne have en god start her.


Så sidst på eftermiddagen så vores have sådan ud..... ikke så meget grønt, men til gengæld en stor del planteklar og god jord. Det nye bed virker måske en smule usymetrisk i haven, men planen er at bedet under det lille æbletræ også skal have en mindre udvidelse, og til sidst skal det hele gerne danne et rigtig godt "look" fra Orangeriet.

Det gamle hostabed ved vejen blev også sløjfet, og hostaerne er nu flyttet ind hos min mor og vores gode venner. Tilbage er kun det nye Magnolietræ - og vi håber at få mere gang i det nu det bliver centrum bland mindre bombastiske stauder. Så derfor... ja så har bedet nu fået et nyt navn - Magnolie-bedet.


Det var en god og glad dag - og utallige gange sagde vi "det bliver godt dét her". Vi er nu et godt haveteam min mand og jeg - og vi hygger os helt utrolig godt når vi nusser rundt derude.

En sen shoppingtur i Bilka om aftenen hjembragte 4 smukke af Claus Dalby´s roser - nedsat til en rigtig god pris. Så da vi lørdag aften hyggede os med en lille go´ nat drink, var det med tankerne på både kastaniehegn, roser og alle de andre stauder som vi skulle ha´ placeret søndag.


Sherpa - vores gamle dejlige hund, skal lige lære hvordan hans have nu ser ud. Han føler sig jo lidt frem, og er ikke så begejstret for forandringer. Men bare rolig. Der er ingen skarpe kanter eller andet han kan komme til skade på - og han skal nok blive glad for den nye have også. 

I næste indlæg skal I selvfølgelig se søndagens fortsættelse..... kastaniehegn og lidt af beplantningen.

*Håber I har lyst til at kigge med dér også*

34 kommentarer:

 1. Hej Susan
  Ja væk med græs og ind med flere bede, det er en plan jeg kan tilslutte mig ;o). Det skal nok blive rigtigt godt, nu venter jeg bare spændt på del 2 - 3 -4 osv ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi. Jeps - jeg tror også på at det bliver godt. Det er spændende, men med tanke på det bed vi lavede sidste år, så får man jo lidt blod på tanden.
   Til info kan jeg fortælle at del 2 kommer på onsdag :-)
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 2. Hej Susan. Jeg er helt enig i at græsset må vige pladsen for det frodige blomsterflor. Det ser rigtig spændende ud og jeg glæder mig til fortsættelsen. Hilsen Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe. Nej græs er jo bare græs.... bede må der til :-)
   Fortsættelse følger onsdag :-)
   Mange havehilsner fra Susan

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 3. Hej Susan.Hvor jeg kan genkende forløbet.....har jo også lige været hele turen igennem.
  Er rigtig spændt på at se bedet når det bliver beplantet.
  Har også lige lavet et nyt rhodo bed med en lille trædesti igennem......du kan se det i mit sidst indlæg.
  Vores jord var også rigtig hård under græsset......og fyldt med rødder fra et gammelt æbletræ.
  Så det var hårdt arbejde for manden.
  Men dejligt med nye bede.....det tror jeg at alle os havemennesker er glade for..
  Dejligt med billige roser fra Bilka.....kan næsten ikke vente med at de dit nye bed
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Ja du kan tro jeg har kigget med på din blog. I har godt nok også været effektive - så mange nye bede. I trænger måske snart til en lille vinterpause :-)
   Vi har fået plantet lidt til - men slet slet ikke nær det der er planen. Vi har stadig lidt om ikke er kommet i jorden, men ellers så er det noget som vi skal ha fundet os.
   Men med tiden - så skal det nok blive godt.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 4. Det skal nok blive godt!
  Jeg havde også engang en gammel, blind hund, og jeg kan huske hvor svært det er for dem når tingene forandres. Men godt at der ikke er noget han kan komme til skade på :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret Nana - det er svært for dem. Vi har fulgt Sherpa lidt rundt, og guidet ham forbi det nye hegn, men hans sti langs huset er hans "motervej" ned til hækken - og dér er der ikke noget forandret.
   Mange sensommerhilsner fra Susan

   Slet
 5. Jeg tror man skal være havenørd for at tro på fakta: græsplænen tager meget mere tid end bedene.
  Kan genkende "Det bliver godt det her" :) Det er skønt, når man er fælles om interessen.
  Godt I bevarede motorvejen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt Ulla - jeg smiler STORT når jeg læser din hilsen - det er nemlig SÅ sandt.
   Og motervejen - den er nemlig god til en gammel hund :-)
   Mange havehilsner fra Susan

   Slet
 6. Held og lykke med det nye bed, det skal nok blive godt og meget mere spændende end en græsplæne, i hvert fald når man er en havenørd :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ikke.... Spænding i haven kan være mange ting - og det er ikke kroket og fodboldt som jeg sætter mest pris på. Så derfor bede til mig :-)
   Mange hilsner fra en havenørd
   Susan

   Slet
 7. Hej Susan
  Tak for din kommentar på min blog - det er så dejligt når nogen gider...
  Og så måtte jeg straks ind at kigge på din! Og jeg vil også straks melde mig som fast læser!
  Når jeg ser sådan noget bar jord, kan jeg få helt abstinenser. Så du skal ikke blive forbavset, hvis du vågner en morgen, kigger ud af vinduet og ser at bedet ER plantet til. Så er det bare mig der har været på spil. PS: hvor bor du? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina. Ja - hyggeligt at du også kigger forbi her. Jeg kom også tilfældigt forbi din blog - og vil helt sikkert komme forbi derinde igen. Og du kan tro jeg gider... jeg har nogen gange ikke overskud, men jeg gider altid at kommenterer :-)
   Jeg bor i Viborg - og ved nu hvem der kan finde på at komme og plante til i nattens mørke :-) Jeg har det også ligesom dig - abstinenser. Ja - vi må jo på jagt i alle plantecentre og grønttorve hvor de netop nu sælger billigt ud af deres stauder. Heldigt at man kan kende en fin staude selv om den ikke er i blomst.
   Mange havehilsner fra Susan

   Slet
 8. Hej Susan
  Tak for din kommentar på min blog - det er så dejligt når nogen gider...
  Og så måtte jeg straks ind at kigge på din! Og jeg vil også straks melde mig som fast læser!
  Når jeg ser sådan noget bar jord, kan jeg få helt abstinenser. Så du skal ikke blive forbavset, hvis du vågner en morgen, kigger ud af vinduet og ser at bedet ER plantet til. Så er det bare mig der har været på spil. PS: hvor bor du? :-)

  SvarSlet
 9. Det ser jo rigtig godt ud allerede...kan godt se tanken med beder der så i rigtig kan sidde inde i væksthuset og nyde det hele..:-)
  Sherpa skal nok lære det hurtig, min Sesam var jo også helt blind men fandt rigtig flot rundt selv om vi nogen gange lavet lidt om, både indenfor og udenfor.:-)
  Må være dejligt at have en at gå i haven sammen med, som regel er det min datter og jeg, men hun har så travlt med nyt job og firma at det bliver kun mig og jeg kan jo ikke det helt store efter skulderoperation.

  Glæder mig til at se fortsættelsen..:-)

  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde hilsen Lisbeth. Ja - Sherpa finder allerede rimeligt rundt derude, og det skal nok blive bedre.
   Skønt at din datter har travlt med sit nye job - men jeg kan godt forstå at du syntes det var sjovere hjemme i din have. Håber din skulder snart giver dig mere ro og flere muligheder - og at du og din datter kan bruge nogle weekender sammen istedet.
   Fortsættelsen følger onsdag Lisbeth.
   Mange knus fra Susan

   Slet
 10. SÅ FIN BLOGG
  HER VILL JEG SE MER
  NYT KVELDEN
  KLEM ELI:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eli. Hvor hyggeligt du kiggede forbi, og tak for roserne. Jeg har også lagt mig som følger på din blog - og jeg glæder mig til at følge med hos dig.
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 11. Hej Susan.

  Tillykke med Jeres bare jord. Det giver anledning til mange drømme, sådan et stykke jomfrueligt jord.
  Det bliver super godt når det er færdigt og giver meget mere glæde end en græsplæne.

  Mine kræfter rækker ikke til bar jord længere, så vi må nøjes med krukkerne, som min dejlige kæreste hjælper mig med. Bliver det for tungt får vi hjælp af hans sønner.

  Dejligt at I sådan tager hensyn til Jeres gamle hund. Hvor gammel er han?
  Min datters kat er lige fyldt 19 år og hun er helt døv nu, men klarer sig ellers godt.

  Mange hilsner og fortsat god arbejdslyst. Eliane.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eliane.
   Vores gamle Sherpa runder 13 år til januar. Ikke som sådan nogen meget høj alder for racen, men når man som han døjer med forskellige ting, så bliver man gammel før tid.
   Vi er som sådan heller ikke glade for bar jord... men vi arbejder os jo også hen imod at der kun skal være planter i det hele.
   Øv med kræfterne - men det kender jeg godt. Jeg gemmer på mine kræfter til det jeg virkelig gerne vil.. og så må resten vente eller gå min næse forbi.
   Mange hilsner og god aften.
   Susan

   Slet
 12. Dette blir flott! Hyggelig å lese om det gode haveteam.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Hanne... det skal jeg sørge for at del 2 af teamet også hører :-)
   Mange hilsner fra Susan

   Slet
 13. Hvor ser det bare spændende ud, og superhyggeligt... Dejligt med så stor en haveglæde... :-) Glæder mig meget til fortsættelsen... :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fortsættelsen følger imorgen.... Håber I syntes det også ser spændende ud :-)
   Og ja glæden er STOR... :-) Håber den smitter lidt :-)
   Mange sensommerhilsner fra Susan

   Slet
 14. Kære Susan!
  Det bliver god, jeg ser det allerede. Jeg er Så spændt på hvad I vælger at plante!
  Det er det bedste med sådan et bart stykke jord, der bare venter på at man går grasat i det- rigtig god fortsat fornøjelse!
  kærlig hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bare HELT rigtigt Helle... vi går nemlig lettere grasat. Planerne for planterne er sådan lidt i stil med hvad vi ellers har i haven.... men vi udvider nok vores horisont, og få lidt flere af de skønne med ind.
   Knus Susan

   Slet
 15. Med det team I to er, kan det kun blive smukkere end smukt.
  Hvor har I bare knoklet på. Glæder mig til at se fortsættelsen af muldvarperens gøren og laden ;o)
  Knus til jer begge.

  SvarSlet
  Svar
  1. :-) Tak søde Lise. Ja - vi har knoklet kan du tro. Mest Jesper selvfølgelig - men jeg har være med så langt jeg kunne :-)
   Og fortsættelsen af muldvarmernes arbejde følger i morgen.
   KNUS

   Slet
  2. Nå.... dér blev jeg lige til grin ved min søde mand... Han mente vist at ordet MULDVARMERNES var ret komisk :-) Og nu spørger han om det er en anden slags jordvarme *fnis*
   Sådan kan man jo komme "galt" afsted :-)
   KNUS

   Slet
 16. Hej Susan.

  Undskyld, jeg mente, at sådan et stykke bart jord er dejligt at have, for det betyder at man kan boltre sig med alle mulige blomster-ønsker. Den fase med at planlægge og at plante er så dejlig.

  Det glæder mig at din mand deler dine interesser, det er så skønt at være to om det.

  Mange hilsner fra Eliane.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen. Nej du skal da slet ikke undskylde - jeg ved jo lige hvad du mener. Den bare jord er netop som et blank lærred - hvor man kan "male" som man har mest lyst til. Jeg elsker også planlægningen som du siger... og så er det nemlig rart at vi er to som hygge os med det sammen.
   Men jeg er også glad for at "male" med krukker, og på mange måder er det jo en del lettere. Man kan nemmere "skifte" en plante ud, efter den er afblomstret, når den står i en krukke. Så kan man jo nemmere sætte en ny og flot plante ind i "billedet".
   Mange hilsner og fortsat god aften.
   Knus Susan

   Slet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.